Интимно

Защо интровертните личности създават трайни връзки

Те са емоционално зрели

24.03.2023г. / 05 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Интровертите често биват възприемани като мрачни личности, които се изолират от света. Всеки познава поне по един интроверт и това, което вероятно не знаят за него е, че тези личности ценят времето, енергията си и затова са придирчиви при избора на компания за кафе, приятели, партньори за любовна връзка, дори роднини.

Най-хубавото е, че определено знаят как да създават и поддържат здрави взаимоотношения. Въпреки своите странности, както всички останали типове личности, интровертите могат да бъдат и подкрепящи приятели.

Но какво точно им помага да създават трайни взаимоотношения?

Те са емоционално зрели

За интровертите е известно, че прекарват повече време в интроспекция и затова са склонни да бъдат в по-добър синхрон с емоциите си от другите. Знаят, че има определени механизми за справяне с положителните и отрицателни емоции. Разбирането за това как „работят“ емоциите ни е от решаващо значение за всяка връзка.

Изберете картина и вижте какво ви липсва в живота

Екстровертите например не прекарват време в изследване, вглъбяване и осъзнаване на емоциите си. Понякога дори игнорират някои от проблемите си, предпочитайки да търсят забавление. И когато все пак се сблъскат с даден проблем, те са свикнали да разчитат на другите, за да го преодолеят. Интровертите за разлика от тях са свикнали да решават проблемите си сами, което ги прави много по-емоционално зрели.

За създаването на по-дълбоки връзки, били те интимни или приятелски, емоционалната зрялост е важна, тъй като тя прави взаимоотношенията по-силни, особено ако участващите в нея хора могат да се разбират. Интровертните личности са и по-разбиращи към проблемите на другите. Не биха ви накарали да се чувствате виновни в моментите, в които сте ядосани или разстроени. Те са подкрепящи.

30 мисли, които ще ви накарат моментално да се почувствате по-добре

Общуването с тях е удоволствие

Друго нещо, което помага на интровертите да създадат силни връзки, са техните отлични комуникационни умения. Това отново произтича от тяхната емоционална зрялост и факта, че са добри слушатели. Интровертът никога няма да е предимно говорещият в разговора, неглижирайки другия. Малко вероятно е да влезете в разногласия с интроверт заради неправилно общуване.

С интровертните личности може да се разговаря за всичко. Много хора смятат, че времето прави една връзка силна. Всъщност добрата комуникация е в основата на това. Интровертът винаги ще бъде там, за да говори за всичко, от което имате нужда. Той обича да навлиза в по-дълбоки теми и да опознава другия човек.

10 неща, които няма да се случат, ако обичате истински партньора си

Винаги ще отделят време за вас

Едно от най-хубавите предимства на това да имате интроверт за приятел или партньор е, че той винаги ще отделя време за вас, докато екстровертът винаги ще има повече ангажименти и няма да има толкова време само за вас.

Свързани статии

Това не ги прави лоши партньори. Просто екстровертите имат толкова много контакти, че им е трудно да създадат значими връзки. Дори и да имат по-дълготрайни взаимоотношения, в даден момент се разпадат, тъй като екстровертите са свикнали повече да получават, а не толкова да дават.

Тук идва разликата им с интровертите. Интровертите разбират стойността на прекарването на време с някого – приятел или интимен партньор. Ако имате нужда, те ще отделят време само за вас, особено в трудни моменти, в които се нуждаете от подкрепа.

Интровертите поддържат кръга си от приятели малък и винаги са склонни да жертват собствения си интерес, за да прекарват повече време с вас. Те са надеждни.

Коментирай