Интимно

Защо мъжете отказват да разговарят?

Различни стилове на общуване

30.05.2023г. / 17 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комуникацията е един от най-важните фактори за успешна връзка и слабо звено при някои двойки. В началото на взаимоотношенията има напасване на характери. Тогава ние се учим и на това как да комуникираме, за да можем да бъдем един за друг по-пълноценни партньори. Но какво се случа, когато мъжът до нас откаже да разговаря? Ето някои фактори, които могат да доведат до това. 

1. Биологични различия между мъжете и жените

Жените винаги са били пазителки на семейството, докато мъжете са ловували. По природа дамите са много по-приказливи от мъжете. В една двойка обикновено жената поддържа разговора или поне през повечето време. 

Това е начинът, по който сме устроени биологично и неврологично. Жените искат да решават проблемите, докато мъжете решават проблемите или нещата, които смятат за проблем.

Жените се нуждаят от решение и изискват „разработване на нещата“. Мъжете са по-склонни да се настроят, да се откажат от нещо. Предпочитат да избягват проблемите, които жените намират за разстройващи.

Избягването е общ знаменател сред мъжете. Жените са много по-достъпни и изискват отговори, за да може централната им нервна система да се успокои. Това е може би първата разлика и причина за това, партньорът ни да отказва понякога да проведе комуникация с нас.

Знаци, че вие или партньорът ви се нуждаете от повече обич

2. Различни стилове на общуване

Ако една жена стане агресивна в разочарованието си да разреши проблем, тя може да започне да крещи на половинката си, за да привлече внимание. От друга страна, мъжете обикновено започват да мълчат, не поглеждат партньорката си. Тяхната реакция е като на костенурка - отдръпване в черупката си, свиване в цупене, избягване или разединяване, докато напрежението не отмине. 

Свързани статии

3. Не улучвате точното време

Понякога жените правят грешката да повдигнат важен въпрос, още от влизането на мъжа си в дома им. Това е най-неподходящият момент за подобни диалози. Почти сигурно е, че мъжът няма да иска да разговаря или ще симулира разговор. Добрата преценка е много важна, ако разчитаме на това да имаме ефективна комуникация. Когато мъжът е уморен, има нужда от малко време за релакс. Да, жените също се изморяват, но ние сме на друг ритъм, който мъжете не могат да стигнат.

Знаци, че мъжът до вас може да бъде вашият партньор в живота

4. Семейна среда

Всеки от нас е израснал в определена такава. И мъжете, и жените до голяма степен попиваме начина на общуване на родителите си. Нашият модел на комуникация с родителите ни също оказва влияние на това как един ден ще общуваме с партньорите си в любовта. Разбира се, желанието да променим начина си на общуване и да бъдем по-ефективни в разговор с всички е на първо място. Ако партньорът ви в определени ситуации или като цяло не е комуникативен, това може да се дължи на неговото детство. Въпреки това, тези неща са поправими.

Коментирай