Интимно

8 вида интимност във връзката

Уязвимостта е една от тях

14.06.2023г. / 09 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво е интимността за вас? Всеки има своето разбиране за нея. За някои това е гушкане пред телевизора, романтични мигове, целувки, секс. Интимността е отвъд това. Тя е повече от изброеното. Има различни видове интимност и нито една не може да замени липсата на друга в брака или любовната връзка. Вижте 8 от тях.

1. Интелектуална интимност

Освен физическа и емоционална интимност, една връзка се нуждае от известна степен на интелектуална хомогенност между партньорите, за да процъфтява. Начините да бъдете интимни, без това да е физически, включват много други видове интимност. Това е вид интимност, която е много важна. Ако нямате общи интереси, единият обича да чете книги и е любознателен, а другият се вълнува само от това да се забавлява с приятели/приятелки, няма цели и т. н. то рано или късно това ще се усети.

Една интелектуално интимна връзка е мястото, където двойките могат да се отдадат и да допринесат за живота на другия чрез своя интелектуален потенциал. Хората с подобни интелектуални способности са по-съвместими във връзките.

Как да разберете, че той не ви уважава?

2. Емоционална близост

Емоционалната интимност в брака/връзката е, когато интимността на двойката се развива като силно чувство на близост и любов един с друг. Когато сте емоционално близки с любимия си човек, това означава, че сте уязвими. По този начин се определя степента, до която двойката може да се чувства сигурна, да има доверие в нея, а партньорите да общуват един с друг.

Емоционалната близост не присъства във всяка връзка, понякога от страна на единия партньор или двамата, когато не успяват да се усетят и отворят един към друг. Но именно такива двойки често не разпознават липсата на емоционална интимност в живота си, докато не стане твърде късно и не настъпи раздяла.

Може да бъдете емоционално близки по много начини – в занимания, да сте мили, уважителни, любящи и състрадателни един към друг и т. н.

5 знака, че той не инвестира емоции във връзката ви

3. Сексуално изразяване

Има ли разлика между секс и интимност? Определението за интимност в една връзка е различно за всяка двойка. Въпреки това е много важно партньорите да могат да изразяват себе си сексуално един пред друг.

4. Разбиране на себе си и партньора

Разбирането също е форма на интимност, без която една хармонична връзка не може. Когато човек разбере себе си, той знае кой е и какво желае. В същото време се старае да опознае и половинката си. Когато това се случи, изграждането на интимност създава пространство за емоционална връзка.

Кои са трите основни стълба на добрата връзка?

5. Взаимно уважение

Уважението един към друг показва интимност в много зряла форма. Взаимното уважение просто позволява на всеки човек да създаде пространство за различие и е пример за вашата любов в действие. Това означава, че всеки има свои занимания, време за себе си, лично пространство и това е окей.

6. Комуникация

Можем да общуваме истински само с някого, с когото сме близки, а комуникацията показва различно ниво на интимност. Комуникацията генерира уязвимост, доверие и откритост. Без нея една връзка не може да се развие.

Свързани статии

7. Уязвимост

Това е вид интимност, която както всички изброени досега, не би могла да ни се случи с всеки партньор, но е така важна за взаимоотношенията ни. Уязвимостта позволява искреност и честност помежду ни с любимия човек. Тя е доверие. Доверяваме се и знаем, че другият няма да използва тази уязвимост срещу нас.

8. Доверие

Какво е една връзка без доверие? Нищо! Доверието е важен аспект от насърчаването на интимността. Позволява на двойките да имат увереност, че партньорът им е лоялен, честен и отдаден на взаимоотношенията.

По материали от marriage.com

Коментирай