Интимно

Време ли е да сложите край на връзката си?

Може би вече не се подкрепяте

17.09.2023г. / 07 44ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте във взаимоотношения от доста време, вероятно сте преживявали трудни моменти, в които просто чувствате, че не можете да продължите. Но нещо се случва и вие сякаш намирате сили и някак си продължавате. Не след дълго обаче сте изправени пред същата дилема – и така – отново и отново. Питате се дали си заслужава и не е ли време да сложите край.

В следващите редове ще ви споделим няколко сигнала, които показват, че може би е по-добре да продължите живота си, но разделени. Ето ги и тях:

Вече не можете да общувате

Вероятно е имало момент във връзката ви, когато вие сте били по-буйни и открито и пламенно сте защитавали гледните си точки. Но към днешна дата това не е така. Усещате, че все по-рядко вие и вашият партньор обсъждате конкретни теми, било то положителни или отрицателни. Когато възникнат проблеми, забелязвате, че и двамата предпочитате да замълчите и да не изпадате в излишна конфронтация. На този етап можете да предпочетете да не казвате нищо, вместо да изгладите нещата.

Не изпитвате никакво желание за секс

Съвсем нормално е да преминавате през най-различни периоди във връзката си, дори и в сексуално отношение. Ако все още усещате човека до вас близък, споделяте интимни моменти и се радвате на компанията си (дори без да правите секс), това може да означава, че просто сте в такъв период. Но ако не желаете никакъв физически контакт с него, а мисълта за секс дори ви отвращава, вероятно краят на вашите взаимоотношения е дошъл.

Имате различни цели и не се подкрепяте

За да бъде успешна една връзка, върху нея трябва да се работи. За да можете да вървите напред като двойка, вие трябва да отделяте време един за друг. Няма нищо по-хубаво от споделените преживявания – без значение дали те са щастливи или не чак толкова. Но ако напоследък усещате, че вашият партньор не е до вас във важните моменти, че вечно няма време или желание за това… Вероятно е дошло време да сложите край.

Не си представяте бъдещето си заедно

Ако имате връзка с някого, обичате го, изпитвате искрени симпатии към него, но нямате желание да планирате общото си бъдеще – вероятно този човек просто не е за вас. Това в никакъв случай не означава, че партньорът ви е лош или недостоен. Просто може би бихте били по-щастливи, ако пътищата ви се разделят.

Не получавате това, което искате

Дори и в най-добрата връзка може да се получи така, че невинаги вие да получавате това, което желаете. Но когато говорим за сериозни неща, като например вашите емоционални нужди, тогава вие сте в пълното си право да искате от партньора и да получите това, което ви кара да се чувствате удовлетворени. Ако човекът до вас не се опитва да направи каквито и да е компромиси или пък да се опита да разбере вашата гледна точка сега, може би той никога не би могъл.

Партньорът ви ви малтретира

Трябва да сте наясно, че в една връзка насилието (било то и малко), без значение физическо или психическо, не бива да бъде толерирано по никакъв начин! Както и да сте стигнали до този етап, трябва да знаете, че вие заслужавате нещо по-добро. Вашият партньор не бива да ви унижава, обижда, да ви кара да се чувствате безполезни или пък уплашени.

Вече не се чувствате щастливи

Въпреки че това е една от най-очевидните причини, много хора, които са във връзка се опитват да потискат отговора на въпроси от типа: “Наистина ли съм щастлива с този човек?“ Понякога изглежда по-лесно да продължите по стария начин, вместо да имате смелостта и да се застъпите за собственото си щастие. Може би просто си намирате оправдания и отлагате неизбежното. Ако пък усещате, че нещо с вас не е наред, може би е по-добре да прекратите връзката си и да останете за известен период сами, за да преосмислите от какво имате нужда, преди да се впуснете в нова връзка.

Харесвате ли това, в което сте се превърнали?

Една стара поговорка гласи: „Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си.“ Същото можем да кажем и за взаимоотношенията. Съвсем нормално е да се промените през времето, докато сте във връзка. Но ако от вашата истинска личност не е останала и следа, загубили сте увереността си, ако сте станали намусени, тъжни и депресирани – може би човекът с когото прекарвате дните си има определено негативно влияние върху вас.

 

Коментирай