Интимно

Научни знаци, че сме истински влюбени

Желание за емоционална връзка

09.11.2023г. / 14 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно няма човек, който поне веднъж да не си е задавал въпроса дали е в влюбен в новия си партньор или в определен човек, с когото се надява да задълбочи взаимоотношенията си. От друга страна знаем, че има учени, които постоянно изследват въпросите за любовта и любовните взаимоотношения. Според тях, мозъкът на влюбения човек е в много по-различно състояние от този, който изпитва просто похот, и също така се различава от мозъка на някой в дългосрочна, отдадена връзка. 

Кои са знаците според учени, че сме истински влюбени?

1. Мислим, че любимият ни човек е специален. Когато сме влюбени, в мозъка ни се освобождава повече допамин и именно това ни кара да смятаме, че човекът към когото изпитваме силни емоции е уникален.

2. Фокусираме се върху положителните страни на другия. Влюбеността може да промени фокуса ни на мислене. Истински влюбените хора са склонни да се концентрират върху положителните качества на своя любим човек, като същевременно пренебрегват отрицателните черти. Също така, когато човек е влюбен, той е по-склонен да се фокусира върху тривиални събития и предмети, които му напомнят любимия човек, мечтаейки за тези ценни малки моменти и спомени.

3. Наличие на емоционална нестабилност. Когато сме влюбени, изпитваме различни емоции. Известно е, че влюбването често води до емоционална и физиологична нестабилност. Емоциите ни „играят“ между въодушевление, еуфория, повишена енергия, безсъние, загуба на апетит, треперене, ускорен пулс, сърцебиене, учестено дишане, както и безпокойство, паника и чувство на отчаяние, когато връзката претърпи дори най-малкия неуспех.

Свързани статии

4. Засилване на привличането. Според изследвания, романтичното привличане е свързано отново с допамина. Преминаването през някакъв вид несгоди с друг човек има тенденция да засили романтичното привличане, според специалисти. Установено е, че влюбените мъже и жени мислят за любимия човек през около 65 процента от времето, в което са будни.

5. Емоционална зависимост. Влюбим ли се, редовно проявяваме признаци на емоционална зависимост от връзката си, включително притежание, ревност, страх от отхвърляне и тревожност при раздяла.

Свързани статии

6. Мисли и планове за бъдещето. „Виновник“ са създаването на връзки между хората е хормонът окситоцин. Копнежът за емоционално сближаване с партньора ни или човек, към когото изпитваме емоции, но все още нямаме връзка, търсенето на начини за сближаване и мечтите за съвместно бъдеще, също са признаци на любов.

7. Чувство на емпатия. То се засилва, когато сме влюбени. Влюбените хора обикновено изпитват силно чувство на съпричастност към своя любим, чувстват болката на другия като своя собствена и са готови да пожертват всичко за другия човек.

8. Чувство за притежание. Силното чувство на привързаност е знак за любов. Хората, които са дълбоко влюбени, често изпитват сексуално желание към любимия си, но има и силни емоционални връзки. Копнежът за секс е съчетан с желание за сексуална изключителност и изключителна ревност, когато партньорът е заподозрян в изневяра. Според учени, окситоцинът се синтезира и по време на сексуална активност. Този хормон помага за създаването на социални връзки и развива доверието между двама души.

Свързани статии

9. Желание за емоционална връзка. Този тип свързаност с другия често е по-желан от сексуалното свързване. Въпреки че когато сме влюбени сексуалното ни желание е повишено, споделянето на емоциите с другия има предимство.

10. Загуба на искра. В хода на една връзка и динамиката между партньорите, признаците на любов могат да се различават и също така могат да се променят с времето. За съжаление, влюбеността невинаги трае вечно и според психолози, ранният еуфоричен стадий продължава не повече от три години. Това е непостоянно състояние, което или се развива в дългосрочна връзка, която психолозите наричат „привързаност“, или се разсейва и връзката приключва.

По материали от livescience.com

Коментирай