Интимно

Защо влюбването е полезно според учените

Влюбването подобрява грижата за себе си

25.12.2022г. / 06 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта е нещо, без което не можем. Не сме създадени да живеем без любов. Затова, когато се влюбим, усещаме, че с нас става нещо невероятно. И това не е случайно. Американски учени споделят по темата различните си теории. Сред тях са генетичната нужда от размножаване, запазването на вида, приливът на отделяне на хормони, намаляването на стреса и други. Всичко това звучи смислено, нали?

Влюбим ли се, изведнъж някои неща, които са ни се стрували невъзможни, започват да ни впечатляват от друга перспектива. Ето защо според учените за нас е хубаво, когато се влюбим.

Влюбването подобрява грижата за себе си

Когато се влюбим в някого, започваме да полагаме повече грижи за външния си вид. Обръщаме внимание на фигурата си, стила на обличане, прическата и т. н. Вълнението, което любовта ни кара да изпитваме ни вдъхновява да се грижим по-добре за себе си и това е прекрасно.

10 неща, които мъжете казват, когато наистина ви харесват

Активира биохимикалите в тялото ни, които ни карат да се чувстваме добре

Още един положителен ефект върху тялото от влюбването. То е свързано с очакване от приятни срещи, разговори с човек към когото изпитваме силни емоции, а ако са взаимни, още по-хубаво. Всичко това води до активиране на хормони и невротрансмитери в тялото. Има голям прилив на допамин и серотонин, които се включват по време на фазата на влюбването.

Хормоните в тялото предизвикват усещане за екстаз, възбуда, енергия и цялостно щастие. По време на секс пък се освобождава хормонът окситоцин, който ни кара да изпитваме доверие и привързаност към другия.

5 неща, които ще чувствате, ако имате връзка с точния мъж

Нашето отношение и настроение се променят

Влюбеният човек обикновено е в по-добро настроение. Чувства се щастлив, става по-любезен към другите, усеща се и по-привлекателен. Негативността се проявява по-рядко. Има повече енергия за работа, странични занимания, гледа на живота с положителна нагласа.

Кои са основните разлики между сродна душа и партньор в живота?

Насърчава социалното приемане

Социалното одобрение е от голямо значение за хората. Биологично ни е отредено да сме свързани. От друга страна, социалното отхвърляне може да доведе до редица психологически травми, включително депресия.

Нуждата от социално приемане е заложена в човешката природа, а да имаш партньор в любовта е свързано с това да си обичан, щастлив, че си достоен за любов. От друга страна, много хора, които от дълго време са необвързани възприемат себе си като нежелани или нещастни.

Свързани статии

Усещането за нещо ново повишава мотивацията и радостта

Научно доказано е, че човешкият мозък е създаден да твори, изобретява и да се развива. Ученето и експериментирането с нови неща разширяват нашите невро връзки и ни правят по-умни и по-здрави. Също така е доказано, че когато се влюбим, чувството ни за любопитство се засилва неимоверно. Искаме да знаем всичко за другия човек, слушаме по-добре, обръщаме внимание, фокусираме се и искаме да изследваме нови неща и дейности с този човек.

Сетивата ни са стимулирани, но също така сме мотивирани и да надградим себе си, уменията си, не само защото искаме да впечатлим отсрещната страна, а защото любовта е мотиватор за много хубави неща.

 

Коментирай