Интимно

Защо създаването на нова връзка скоро след раздяла не е добра идея?

Емоционалното пространство е важно

06.02.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки преживява любовната раздяла по различен начин. На някои хора им трябва време, за да се освободят от минали спомени и емоции, докато други не чакат дълго време и подновяват любовните срещи, флиртовете, с цел да намерят нов партньор. И успяват. Влизат в нови любовни връзки, но колко от тях наистина продължават успешно и щастливо да живеят живота си? 

Вижте няколко причини защо създаването на връзка, без да сме си дали нужното време за възстановяване и себеоткриване след раздялата, не е добра идея.

Емоционална уязвимост 

След раздяла често ни трябва време, за да подредим емоциите си. Уязвимостта ни е повишена и обикновено това е водеща причина да искаме да влезем скоро след раздяла в нови взаимоотношения, били те и само интимни. От една страна идеята ни се вижда привлекателна, но от друга може само да върне стари спомени за бившия ни партньор. 

Примамката на емоционалния комфорт

След раздялата хората често изпитват дълбоко чувство на загуба и самота. Човешката психика естествено жадува за комфорт и връзка в такива моменти. Интимността може за момент да запълни емоционалната празнина. Това е естествен, макар и често заблуден, опит да си възвърнем чувството за нормалност и емоционална сигурност.

Свързани статии

Възстановителните връзки не са трайни

Връзките за възстановяване обикновено се характеризират с бързото им формиране след раздяла. Въпреки че могат да осигурят временна утеха, те често произтичат повече от нужда, отколкото от истинска емоционална връзка. Подобни взаимоотношения могат да попречат на хората да се справят напълно с раздялата си, а също така могат да доведат до цикъл на зависимост, при който собственото достойнство и емоционалната стабилност стават свързани с друг човек.

Емоционално объркване и забавено възстановяване от раздялата

Влизането в нова интимна връзка скоро след раздяла може да създаде сложна мрежа от емоции. Обичайно е хората да проектират чувства и очаквания от предишната си връзка върху новата, което води до объркване. Емоциите се заплитат и става все по-трудно да се освободят от бремето на раздялата, да научат своите уроци. Често се засяда в капана на неразрешените чувства и незадоволените нужди.

Свързани статии

Емоционалното пространство е важно

Създаването на емоционално пространство след раздяла е от решаващо значение за това да преминем през нея. Този период позволява на хората да скърбят, да размишляват и да възстановят чувството си за себе си извън контекста на романтична връзка. Като избягва бързането в нови интимни срещи, човек може по-ефективно да обработва емоциите си, да развие по-ясно разбиране на своите нужди и желания и в крайна сметка да направи по-правилен избор на връзка в бъдеще.

Въпреки това, някои хора се изкушават да потърсят интимност след раздяла, което пък може да им попречи да се възстановят напълно от предишната си връзка. Влизат в нови взаимоотношения, без да са сигурни дали изобщо харесват новия си партньор. Възможно е това влизане във връзката да е породено и от желание за дете, за постигане на финансова свобода. 

По материали от powerofpositivity.com

Коментирай