Интимно

6 признака, че партньорът ви е сексуален нарцисист

Сексуалният отказ може да доведе до насилие 

10.03.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сексуалните нарцисисти са хора, които дават приоритет на собственото си сексуално удовлетворение и нужди над тези на партньора си. Те нямат съпричастност към тях и очакват чести похвали за сексуалното си представяне. Докато сексуалният нарцисист може да изглежда романтичен и страстен в началото, връзката с него често се превръща в едностранчива и дори агресивна. А ето и някои признаци, че партньорът ви е именно такъв:

Липса на съпричастност към нуждите на другия

Изследванията показват, че докато нарцисистите всъщност са способни на емпатия, те избират да я използват, само когато тя им служи. Сексуалните нарцисисти обикновено демонстрират липса на емпатия към нуждите на партньора си в опит да обслужват собствените си нужди от интимност. Те могат да го направят, докато участват в агресивно поведение или по-общо, като игнорират исканията или предпочитанията на партньора си, за да дадат приоритет на своите.

Свързани статии

Липса на сексуална удовлетвореност 

Докато сексуалните нарцисисти ще положат големи усилия, за да дадат приоритет на собственото си сексуално удовлетворение, те са склонни да споделят за ниско сексуално удовлетворение и да хвърлят вината върху своите партньори. Те могат да съдят или критикуват представянето на партньора си или да твърдят, че сексът е станал скучен и трябва да се промени, за да отговори на сексуалните им нужди. Сексуалните нарцисисти могат да намекнат (или дори открито да заплашват), че ще търсят другаде удовлетворение, ако партньорът им не може да им го осигури.

Игнориране 

След секс сексуалният нарцисист може да напусне стаята или дори да напусне дома ви, вместо да се гушка или да участва в постсексуален разговор или връзка. Един от признаците на нарцистичните партньори е, че те вече не искат да останат с вас след секс. Това може да е начин нарцисистът да задържи интимността, тъй като сексът е само за удовлетворението на егото, вместо интимна, емоционална връзка.

Свързани статии

Многократни изневери

Сексуалният нарцисист трябва да получи утвърждение чрез секс. Това означава, че партньор, който е с високо ниво на сексуален нарцисизъм, може многократно да се отклонява от връзката, за да търси допълнително утвърждаване от други сексуални партньори. Когато нарцисистът изневерява, той вероятно изпитва малко угризения и ще обвинява партньора си за изневярата, вместо да поеме отговорност за болката, която е причинил.

Прекалена самоувереност

Сексуалните нарцисисти често представят себе си и своите сексуални способности като уникални и превъзхождащи другите. Докато някои изследвания показват, че някои сексуални нарцисисти наистина имат висока сексуална култура и се възприемат като добри любовници, други изследвания показват, че сексуалните нарцисисти се държат прекалено уверено, грандиозно и арогантно по отношение на сексуалното си представяне, само за да компенсират ниското си ниво на самочувствие.

Сексуалното отхвърляне води до емоционални изблици или насилие 

Сексуалното отхвърляне на нарцисист вероятно ще доведе до емоционално заредена реакция, тъй като той разчита на сексуалното представяне, за да „надуе“ самочувствието си. Ако откажете да правите секс с такъв човек или се поддадете на неговите сексуални изисквания, има вероятност той да изпадне в истерия от емоции или гняв. Той дори може да ви манипулира или да ви принуди да се поддадете на неговите искания.

Коментирай
Здраве и красота