Свободно време

10 знака, че в живота ви има нарцистична личност

Обвинявате се за всичко

02.09.2022г. / 16 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През живота ни преминават толкова много хора, всеки със своя характер и темперамент. Може би няма човек, който да не е имал в живота си по някаква причина допир с нарцистична личност. Това може да е приятел, нов колега, шеф, интимен партньор, дори роднина. Понякога минава твърде дълго време преди да осъзнаем, че сме станали жертва на нарцисиста.

Вижте 10 знака, че може би вие се намирате в този капан.

1. Губите чувството си за идентичност. Нещо повече, нарцисистът обича да доминира във връзката и партньорът им да им се подчинява. Но това важи и за приятелските взаимоотношения.

2. Ставате тревожни. Нарцисът има очакване към вас да се съобразите с неговите желания, плановете му и ако нещо не върви по начина, по който иска, бързо ще обвини вас.

4 кристални топки разкриват какво трябва да промените

3. Чувствате се безпомощни, защото нарцисът ви е вменил чувство на вина по даден въпрос, дори и в такива теми, в които той не е пряко намесен. Вместо да ви подкрепи, ви кара да смятате, че животът ви ще става все по-тежък.

4. Вие сте по-изолирани. Хората, излизащи с нарцисист, често се оказват изолирани от приятелите и семейството си.

5. Ставате несигурни. Един от начините, по който нарцисистите злоупотребяват с партньорите си или приятелите си, е като ги унижават и ги карат да се чувстват зле за себе си. Ще започнете да се съмнявате в собствената си стойност. Ще имате усещането, че не сте достатъчно добри за нищо.

Тест: 3 магични луни разкриват какво ви очаква

6. Имате проблеми с доверието. Нарцисите обичат да лъжат, да манипулират, да са жертвата. Дори след като не са част от живота ни вече, ние може дълго време да имаме съмнения към всеки друг в живота ни, дори и към хора, които познаваме отдавна.

7. Развивате проблеми със самочувствието. Нарцистичната личност може да доведе до това да имаме проблеми със самочувствието. Това е така, защото такива хора биха могли да завиждат на вашата външност, ако сте по-привлекателни, да се чувстват по-малко значими, ако вие сте по-умни и развиващи се от тях и т. н.

Свързани статии

8. Обвинявате се за всичко, което се обърка помежду ви. От недоволството на нарцисиста до начина, по който се отнасят с вас, вие ще се почувствате така, сякаш го заслужавате.

5 растения за късмет и положителна енергия в дома

9. Вие избягвате конфликтите, споровете, съгласявате се с всичко, за да няма драма, за да не ядосате нарцистичната личност.

10. Страхувате се да останете сами. Нарцисът контролира много неща в живота ни, особено ако той ни е партньор във връзката. Смятаме, че нещата са в ред благодарение на него. Ето защо понякога може да изпитаме страх и тъга от мисълта, че този човек може да ни изостави заради друг например.

Коментирай