10 важни урока, на които ни учи провалената връзка

Болката и провалът ни учат на много

24.06.2024г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Неуспехите в любовта водят до провалени връзки, от които боли. Но след като болката утихне идва време за равносметката. От всеки провал, включително и в любовта, могат да се извлекат поуки и уроци, научени макар по трудния начин. Те са полезен опит, колкото и цинично да звучи. Той ви помага да работите над  собствените си грешки, да подобрявате изборите си за в бъдеще, да сте по-взискателни към себе си и същевременно да ставате все по-добра версия на себе си. Всичко това ще ви помогне следващите ви опити в любовта да са по-смислени, успешни и с потенциално по-щастлив край. 

Кои са 10-те важни урока, които да научите от провалената връзка?

1. Комуникацията е важна. 

Без качествено общуване отношенията потъват с времето. Ако липсата на добра комуникация е била част от провалената ви връзка, това е урок, който да вземете предвид занапред. Качественото и смислено общуване е незаменим фактор в развитието и устойчивостта на отношенията. 

2. Сексът е важен. 

Липсата на физическа близост се отразява пагубно дори на най-щастливата връзка. Пренебрегването на секса с течение на времето или заради умората, стреса, ангажиментите е нещо, което в даден момент ще даде негативен отпечатък върху емоционалната ви свързаност. 

3. Връзката изисква много работа. 

Едно от най-трудните неща в поддържането на връзката щастлива задълго е цялостната работа, която всеки от партньорите трябва да полага. Компромисите, старанието, разбирането, подкрепата, приемането, усилието в изглаждането на конфликтите са само част от нещата, върху които трябва да работите всеки ден, за да запазите връзката си щастлива. 

4. Любовта може да бъде събудена отново. 

Много двойки грешат, като мислят, че щом любовта е угаснала нищо не може да я върне. Всичко зависи от желанието ви да работите в тази посока и искате ли го наистина. Ако отговорът е да, няма невъзможни неща. 

5. Няма перфектни връзки. 

Един от трудните уроци, които провалената ви връзка може да ви даде е да спрете да идеализирате партньора и отношенията си. Високите нереалистични очаквания, като от приказките, със сигурност ще ви попречат да се насладите на щастието, което имате. Ще искате още и още, няма да сте доволни и няма да оценявате това, което имате тук и сега. 

6. Качественото време, прекарано заедно е от огромно значение. 

Много хора бъркат прекарването на време заедно с качественото време. Да стоите в една компания или в едно помещение заедно означава просто да съществувате, да пребивавате. Но да прекарвате времето си, като развивате отношенията си, градите целите си, общувате и планирате – това е нещо съвсем различно. 

7. Малките неща имат голямо значение.

Всеки малък жест, всяка малка нежна дума, всеки малък детайл има много по-голямо значение за връзката, отколкото предполагате. И както именно малките неща могат да преобърнат колата, както се казва в мъдрата поговорка, така могат и да поправят всичко счупено. 

8. Бъдете сигурни в себе си. 

Увереността ви прави не само по-привлекателни, но и по-надеждни като партньор. Ако липсата на самочувствие, объркаността, несигурността и постоянното желание да сте хвалени и поощрявани са били част от поведението ви досега, работете да поправите това в бъдеще. Ще помогне изключително на бъдещите ви връзки. 

Свързани статии

9. Имайте своя живот извън връзката. 

Тоталното сливане на партньорите и пренебрегването на собствения живот и интереси в името на партньора е грешка, която ще се отрази зле на отношенията ви. Когато се асоциирате само с партньора си и не водите свой собствен живот, който на всичкото отгоре е лишен от интереси, хобита, новости и индивидуалности, изтощението един от друг ще се загнезди между вас. 

10. Разберете разликата между любов и привличане. 

Много хора бъркат тези две усещания и ги приравняват едно към друго. Когато бъркате привличането с истинска любов и му придавате повече смисъл, отколкото реално има, това ще ви доведе до провал във връзките. 

Коментирай