Опазването от нежелана бременност е тест за мъжественост и сексуална култура. Не е истински мъж този, който няма сексуална култура. Каквито и да са другите му качества, той е пълен нещастник, ако не владее любовното изкуство. Несъмнено, не става реч само за съвършенството в сексуалното общуване, впечатляващо владеене и безупречно прилагане на сексуалните техники – макар това, естествено, да е важно и желателно за мъжа. Най-важният въпрос тук е в опазването на партньорката от нежелано забременяване.

Разбира се, ако партньорката е с вътрематочна спирала или приема перорални противозачатъчни хормонални таблетки, мъжът спокойно може да си позволи волности. Но истинският джентълмен първо се осведомява за това. При коитус интерруптус (прекъснато сношение), в най-сюблимния момент – настъпването на оргазма, мъжът си вади члена, отдръпва се и извършва семеизлиянието извън влагалището. Не ще и дума, това не е особено приятно, пък и носи рискове за последващи /30-40 години по-късно/ неприятности от рода на хипертрофията на простатната жлеза. Ала това е участта на истинския мъж: да закриля нежната жена, ако ще и с намаляване на собственото си удоволствие и с известен риск за своето здраве.

Предпазването на партньорката от нежелано забременяване е основното задължение на мъжа. Изисква го моралът и отговорността му! Останалото: да се владеят сексуалните похвати и техники, да бъде доведена тя до оргазъм (и то нееднократно), да изпита удоволствие – без да й се причинява болка и унижение – това са следващите моменти от Изкуството на любовта, което истинският мъж трябва да владее.

Извън съмнение е, че най-широкият практикуван противозачатъчен прийом на българина е именно коитус интерруптус. За това е нужна, разбира се, и опитност, но също и добросъвестност, чувство за отговорност към партньорката, джентълменство. Ако партньорът е свръх възбуден, неопитен или подпийнал, той може и да не го стори или да закъснее да се отдръпне, дори и иначе да го е искал – просто защото не е могъл да се самоконтролира и овладее, да не се е „усетил”. Тогава се препоръчва спешен контрацептив, който предизвиква бърза менструация.

(Статията е откъс от книгата на д-р Тотко Найденов „Здравна азбука”, от която ще научите още за секса, забременяването, аборта, половопредаваните болести, презервативите и т.н. Книгата съдържа информация също за социалнозначимите болести като рак, диабет, инфаркт, инсулт; за вредностите (тютюнопушене, алкохол и наркотици) както и препоръки за здравословен начин на живот. „Здравна азбука” е одобрена от образователното министерство за учебно помагало в часовете по биология на 9-12 клас)

* * *

Начини за контрацепция
Предпазване от забременяване
Предпазване от бременност - тема във форума
Бъдете подготвени