Белен боб за Бъдни вечер

20 декември 2012 | 12:29 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
400 грама белен боб
праз - млад и за предпочитане откъм главата, на вкус,поне два пъти по
среден размер 12 см 
3 моркова от по-големичките, ако са малки повечко
щипка червен пипер
щипка сол
2 щипки джоджен - поне бобът го обича и иска
2-3 лъжици доматено пюре
чесън  - може на скилидки, може и на прах - според вкуса, като се
съобразяваме и с наличието на праза
целина - може от главата, може и само листа - страхотният им аромат е достатъчен
други подправки - може да проявите фантазия и гъвкавост, но трябва да
се внимава да не се "пресоли" (или преподправи) гозбата.

Продукти
Приготвяне

Коледната вечер изисква постни манджи. И нали сме си българи е естествено да се сетим за нещо традиционно и близко до душата – боба. Разбира се, не трябва да пренебрегваме и музикалната му страна, но който не си пада по силните звуци може да използва белен боб. И като му се смени първата вода, шансът музиката да е съвсем тиха се увеличава.

Беленият боб е подходящ и за по-нежен стомах, при който, за съжаление, ще трябва да се лишим и от лютите чушлета за гарнитура. Но да преминем към приготвянето му. Вземате добре измита възголемичка тенджера като за гладни – все пак това ще е едно от основните блюда. Първоначално слагате боба да заври. След като поври десетина минути, трябва да смените „музикалната вода“. Междувременно ако сте привърженици на лекото запържване, може да го направите с праза, червеното пиперче, доматеното пюре и подправките. Ако сте по-загрижени за своя стомах спокойно може да пренебрегнете лекото запържване/задушаване. При толкова продукти и подправки хубавият вкус ви е гарантиран. След това слагате на дъното на тенджерата олио, боба и останалите неща. След като заври, премествате на малко по-бавен огън и се въоръжавате с търпение, в зависимост от капризите на боба.

Кога е сварен – това няма как да ви кажем отсега, пробвайте с лъжицата и изпитайте удоволствието, че старанието ви се възнаграждава с вкусна и добре приготвена коледна гозба.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай