Преди години, есенно време когато оскубваха и изгаряха дръговете на доматите и чушките, баба ми печеше останалите зелени домати и чушки на въглените от жаравата на сухите стебла. Сега можете да поставите зелените домати в тава и да ги изпечете във фурната. Готови са когато люспата покафенее и доматчетата омекнат. Оставете ги да поизстинат и ги обелете. Изпечете и обелете зелените чушки. Обелете скилидките чесън. Ако случайно имате в дома си дървен пахар, счукайте чесъна със сол. След това нарежете на парчета изпечените домати и чушки, поставете ги в пахара и счукайте и тях до получаване на еднородна смес. Накрая добавете нарязани на ситно магданоза и копъра. Овкусете с олиото и оцета, и го поднесете изстинало.
Ако нямате пахар, можете да използвате миксер. На вкус е същото, но става по-рядко.

* * *

Кьопоолу
Сладко от зелени домати
Всички рецепти за туршия на едно място