Меню

За по-вкусни сладкиши сода бикарбонат или бакпулвер?

29 февруари 2012 | 21:43 | Аз жената
Добави в любими
За по-вкусни сладкиши сода бикарбонат или бакпулвер?

Приготвяне

Истинският кулинар пече вкусни и красиви погачи, питки, мъфини, кексове, бисквити и какво ли още не с помощта на няколко щипки сода бикарбонат или пък бакпулвер. За печенето на хляб у нас се ползва и мая. С помощта на живите дрожди в нея погачите стават меки и бухнали. Когато правим сладкиши обаче разчитаме на един от двата химически набухватела - сода бикарбонат или бакпулвер.

Буквално преведено от немски език бакпулвер/ backpulver означава прах за печене. Всъщност двете основни съставки на бакпулвера е содата за хляб и лимонтузу в съотношение 2:1 и нишесте, така че можете да си приготвяте сами качествен бакпулвер в домашни условия.

В повечето рецепти за сладкиши бакпулвера се добавя накрая в сместа, разбърква се добре и се слага за печене. При мъфините пък обикновено съставките се разделят на две - сухи (най-често някакъв вид брашно и бакпулвер) и мокри. Идеята е да не се осъществи твърде бързо химичната реакция. Лимонтузуто "убива" неприятната миризма и вкус на сода за хляб, която понякога остава в сладкишите, ако ползвате само нея.

Ако рецептата изисква да използвате сода бикарбонат, тогава задължително трябва да я "загасите" за кратко. Най-често става като се сложи нужното количество сода в чаша кисело мляко. То започва да шуми и изглежда така сякаш ври на бавен огън.

Има много домакини, които приготвят сладкиши и печива на око, защото изпълняват рецептата от години или я знаято от бабите и майките си. Сладките неща са математиката на кулинарията, за това спазвайте всичко до грам, особено когато приготвяте рецепта за първи път. Така резултатът гарантирано ще е успешен.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай