Меню

Хималайската кристална сол регулира кръвното налягане

23 март 2012 | 14:24 | Вергиния Генова
Добави в любими
Хималайската кристална сол регулира кръвното налягане

Приготвяне

Преди време нямаше алтернативи и съответно нямаше толкова много информация за вредите от този или онзи продукт. Сега надълго и нашироко ни обясняват вредата от какво ли не, включително и от бялата трапезна сол. Разбира се веднага се появяват поне няколко заместители, от които да можем да изберем.

Не, че от малки не са ни казвали – „Не яж много сол! Стига си солил!”, но явно има една определена възраст, в която човек се замисля за себе си, за здравето си и за бъдещето си. На глобалния фон на замърсяването и качеството на здравеопазването в България, човек става много по-склонен да плаща повече, стига само то да е по-здравословно. Затова и трябва да е добре информиран.

Какви са последствията от обикновената бяла сол?
Химичните процеси може би не са ни толкова любопитни, но за всички е важно какво може да ни сполети като краен резултат. А то никак не е приятно: целулит (вечният женски бич), артрит, ревматизъм, подагра, камъни в бъбреците, високо кръвно, проблеми с очите.

Хубавото е, че има алтернативи. Една от тях е хималайската кристална сол, която е по-скъпа, но пък и много по-красива и полезна. Въпреки че е розова на цвят я наричат „бялото злато” на планетата.
Според науката за разлика от бялата сол, тя се разгражда напълно от човешкия организъм и го балансира. Интересно е, че учените са установили, че именно в тази сол се съдържат 84 микроелементи, които са в същата пропорция като тази в клетъчната течност и кръвната плазма на човека.
Още от древността запознатите с хималайската сол са я смятали не само за много ценна, но и за почти вълшебна панацея. Използва се още и за направата на различни свещници, лампи, дори специални стай за релакс, изцяло изградени от блокове хималайска сол, соли за вана, масажни масла и други.

Какви са лечебните свойства на хималайската сол?
Списъкът е доста дълъг, така че няма как да не откриете ползата и за себе си.
На първо място се препоръчва за регулиране на кръвното налягане.
За детоксикация на организма.
Солен разтвор - от 1 чаена лъжичка хималайска сол се изсипва в една чаша вода и се пие на гладно всяка сутрин. Опиталите твърдят, че по този начин се регулира дейността на стомаха и червата, регулира се храносмилането и обмяната на веществата.
Може да се жабурите с разтвор на хималайска сол и да предотвратите възпаленията на венците и афти в устата.
Може да четкате зъбите си и така да ги избелвате.
Използва се за прочистване на синусите и за гаргара при болно гърло.
Инхалации за проблеми с дихателните пътища.
Укрепва костите и предотвратява остеопорозата.
Подходяща е като съставка за маски за лице и тяло.
Има антигъбично и антибактериално действие.
Смята се, че е особено полезна за бременните, защото подобрява състава на амниотичната течност в утробата.

Хималайската сол е полезна за всеки и може изцяло да замени обикновената готварска сол във вашата кухня и това да бъде вашата първа стъпка към здравословния начин на живот. Живеейки здравословно няма да търсите начин как да лекувате този или онзи проблем, а ще се радвате на живота.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 3 rate down comment
Нано ( преди 11 години )
Солта си е сол. Може да има в повече някой и друг минерал, но основните и свойства са същите. Статията според мен е с рекламна цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
То ( преди 11 години )
То какво излиза, че всичко, което сме яли досега е било ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Трябва ( преди 11 години )
Бе не винаги солта си е сол, кой знае с какви неща ни тровят и рекламни и не рекламни. Чудя се вече дали е по-добре да си информиран или да си умреш щастлив невежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Кремена ( преди 11 години )
Разбира се, че хималайската сол е по-полезна от обикновената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар