Меню

Черен китайски ориз – лилава ухаеща симфония

16 април 2012 | 18:49 | Вергиния Генова
Добави в любими
Черен китайски ориз – лилава ухаеща симфония

Приготвяне

Черният китайски ориз е известен още като „императорски ориз“ или още „забранен ориз“, защото преди време той е бил достъпен само за Императора.

Той има много ценни качества, съдържа съвсем малко глутен и много желязо.
Преди да се свари той има черен цвят, но когато се свари е вече лилав. Боядисва всичко, предполагам, че спокойно може да се боядисват и великденски яйца с него.

Може да се готви по различни начини, но за онези, които все още не са го опитвали е добре да започнат по класическото описание на продукта 1:5 – една част черен ориз и пет части бял ориз. Може да отмервате със съвсем малка чашка. Отмервате, измивате и след това премервате общото количество ориз, което пък ще е мярката ви за водата, която обикновено е 1:3 – една част ориз и три части вода.
Ако искате да пробвате как ще се получи, като начало просто го варете, като добавите и една глава задушен, нарязан на дребно лук. Белият ориз се оцветява и придобива вкуса на черния. Подправяте със сол.

Получава се доста интересно, но изглежда на несвикналите с различното, не им харесва особено, така че когато експериментирате се подсигурете и с алтернативна гозба.
Така приготвен този ориз може да се използва като гарнитура. Ако измислите още един вид салата и основно, няма да е никакъв проблем, ако някой не го хареса, поне няма да остане гладен.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай