Пролет е!

И в душата ми е пролетно. С нетърпение чаках листните зеленчуци... Как да сложа на пиедестал кюфтета, пица или вафли пред това природно изобилие на витамини и свежо пролетно ухание?! Освен, че вече един месец приготвям за семейството си „зелени“ блюда, не изхвърлям и отварата, получена при варенето на копривата. Радвам се, че ще мога да пречистя организма си и да го заредя с това, от което бе лишаван цяла зима. И вярвайте ми- престъпление е, ако подминем този благодат :).

Пролетните празници настъпват тогава, когато на трапезата вече има такава питка :).

Празник у дома е, когато има нещо омесенко с витаминозните листни зеленчуци. Питката предлагам и на гостите си, седнали на празничните трапези, и няма някой, който да не я харесва .

От посочените продукти се замесва тесто, което се оставя да втаса около 1 час до удвояване на обема му.

През това време се приготвя плънката:

Копривата се измива, попарва се и се вари в продължение на не повече от 5 минути.

Изцежда се напълно през гевгир и върху дъска за рязане се накълцва с остър нож на ситно.

Лападът се измива и се почиства от твърдата средна жилка.

Нарязва се.

Спанакът се размразява и се изцежда много добре от водата, която пуска след процедурата.

(ако е пресен се измива, почиства и нарязва.)

Киселецът също се почиства от жилките и се нарязва.

Всичко това се слага в олио и се запържва, след което се задушава за не повече от десетина минути.

Посолява се на вкус, но нека солта да не е много, тъй като и сиренето е солено.

Готовите вече зелении се отстраняват от котлона, подправят се с магданоза и копъра и в тях се натрошава сиренето.

Добавят се и яйцата, които предварително сте сварили и нарязали на парченца.

Всичко това се разбърква добре, но се внимава да не стане на каша.

Плънката се оставя да се охлади, а през това време тестото трябва вече да е втасало.

Намесете го отново до получаване на гладка консистенция.

Отрежете 1 шепа от него, от което количество накрая ще направите малки топчета (тичинките на цветето).

Останалото тесто оформете на топка, която трябва да разточите с точилката. Олбата трябва да е по- голяма от тавата, в която ще печете питката.

В средата на вече разточената кора изсипете плънката и я разстелете внимателно и равномерно така, че на около 7- 8 см на кората (откъм външната й част) да няма плънка. Тази ненамазана част от кората загърнете върху самата плънка така, че да застъпите краищата в средата.

Притиснете ги с вилица, за да няма изтичане на съдържанието.

Намажете тавата обилно с олио и много енергично поставете питката в нея като я обърнете обратно, за да се скрият краищата й.

Вземете малка купа и я сложете в центъра на месеницата.

Вземете остър нож и направете 12 разреза от центъра към края на тавата, но трябва да оставите около 2 см до купата неразрязани.

Всяко отрязано парче завъртете така, че плънката да се покаже и да остане отгоре. Завъртайте листенцата в една и съща посока.

След като извършите процедурата, с помощта на купичката изрежете кръг в средата, който няма да ви е нужен в случая.

(Аз го изпекох в тостера за сандвичи и се получи страхотна препечена вкусотия. :))

Ще получите един празен кръг, който ще трябва да попълните с малки топчета, а за целта вие вече сте оставили тесто.

Направете толкова топчета на брой, колкото прецените, но знайте, че много добър ефект ще има, ако те са наредени на „два етажа“ (едно върху друго).

Всяко топче потапяйте в олио, в което сте сложили и размесили нарязан магданоз.

Наредете ги плътно едно до друго.

Уплътнете „тичинките“ с малко сиренце и намажете цялата питка с разбит жълтък и вода (олио).

Докато оформите питата и ... тя ще е почти втасала.

Оставете я още десетина минутки да „довтаса“ и я изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

Извадете я и внимателно я отстранете от тавата.

Сложете я върху скара или кърпа.

Намажете я с мазнина или я напръскайте мъничко с вода, ако желаете да е още по- мека и я завийте с друга (мека) кърпа.

След около 15 минути вие ще се насладите на невероятно вкусна, пухкава и витаминозна пролетна питка с пълнеж. :)

Ами... дано да ви хареса и със здраве да си я хапнете! :)

Рецептата е на Маргарита Димитрова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“