Меню

Рецепта за пухкави тортили

3 август 2023 | 05:02 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 ч.ч. брашно, плюс допълнително за разточване
1 и 1/2 чаена лъжичка фина морска сол
1 ч. л. бакпулвер
5 супени лъжици меко масло
1 чаша топла вода или колкото е необходимо за оформяне на тестото
70 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В голяма купа комбинирайте брашното, солта и бакпулвера. Разбъркайте, след което добавете и маслото. С помощта на пръстите си разбъркайте всичко, докато маслото се свърже добре със сухите съставки и се получи „песъчлива“ смес. Следва да добавите водата и да разбъркате хубаво. Когато се получи тесто, което може да се отдели от купата, премесете го леко върху набрашнен плот.

Трябва да стане гладко и еластично. След това го разделете на топки с размера на топка за голф. Намазнете подходяща тава и сложете топчетата тесто в нея. Покрийте ги със свежо фолио, което също сте намазнили леко, за да не залепне тестото за него. Оставете ги да втасат за около 20-30 минути.

След това на среден огън загрейте достатъчно голям тиган с незалепващо покритие. Всяко топче се разточва леко върху леко набрашнена повърхност с помощта на точилка. Диаметърът на всяка тортила трябва да е около 10 см.

Тортилите се изпичат в сух тиган за около 20-30 секунди на страна, докато се получат мехурчета отгоре и станат златисто кафяви. За да станат мекички, топлите тортили се завиват в чиста и суха памучна кърпа.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай