Меню

32 вкусни рецепти с аромат на есен

15 октомври 2013 | 17:15 | Аз жената
Добави в любими
32 вкусни рецепти с аромат на есен

Приготвяне

След успеха на предходните две книги „Малка книжка за Коледа“ и „Малка книжка за Великден“, чудесният тандем от вкусните рецепти на Ирина и прекрасните фотографии на съпруга й Димитър, реализира вече трето вълнуващо пътешествие – „Малка книжка за есента“.

Двамата отново ни канят в своята уютна кухня, за да ни припомнят удоволствието от вкуса и начина на поднасяне на храната, както и насладата от това да я споделяме с любими хора. Сладко и солено, пикантно и кисело – със сигурност всеки ще намери по нещо за своя вкус от 32-те оригинални рецепти, вдъхновени от есента. Това са истински „есенни истории“, които ще върнат спомените ни от детството с аромата на традиционно приготвени ястия и ще ни изправят пред нови нестандартни предизвикателства в кухнята.

В новата си книга Ирина ще ни научи да месим соленки със сладки картофи и хлебчета с лук, както и да затваряме буркани с мариновани лимончета по марокански. Студените есенни дни нямаше да са същите без топла крем супа от тиква със сметана, хумус с тиква, а също и без току-що извадения от фурната тиквен пай – с уханни подправки и кремообразна сърцевина.

Ирина ни предлага рецепта и за ризото с кестени, поръсено за разкош с настъргана портокалова кора. Ако в края на изморителния ден искате да съчетаете чаша бяло вино с нещо вкусно и оригинално, имате нужда от галет с круши, в който дъхът на узрелите есенни круши се прегръща с този на синьото сирене. А то от своя страна се съчетава чудесно с грозде под формата на хрупкави солени бонбони – красив завършек на всяко кулинарно пиршество.

„Малка книжка за есента“ ще ви изненада с още много кулинарни предложения: рецепти за мармалади, мариновани сушени домати, крем от кестени, сладко от печени круши, австрийски ябълков щрудел, дъхави пияни круши в тесто, както и за торта „Павлова“, приготвена с печено грозде, която наистина напомня ефирността на балерина и пухкавостта на облак. Не на последно място са и ценните съвети за приготвянето на зимнина.

„Такава е есента – носи със себе си изобилие. Измива топлия разкош на лятото и на негово място подрежда месеци с беззвучен ръмеж. И пълни кошниците на пазара със сочни, пръхкави плодове и пищни зеленчуци, ядки в твърди черупки, упойващи аромати, които само чакат да бъдат превърнати в сладкиши, хляб или зимнина в малки, щастливи бурканчета. Есента се преобразява в букетчета сушена лавандула и пръчки канела на масата, чийто дъх се засилва от сутрешните мъгли. На котлона все по-често къкри супа, сандалите се прибират в дъното на гардероба, а шалът някак неусетно се намества върху раменете... В тази книжка ще намерите истории за разходките на есента в моята кухня“, споделя Ирина Катеринска.

Ирина Катеринска е любител-кулинар. По професия е журналист, със страст към готвенето. И двете неща за нея са еднакво вдъхновяващи. В момента живее в Германия. Фотографиите в книжката са дело на нейния съпруг Димитър Катерински.

На книжния пазар от 9 октомври 2013 г.
Обем: 40 стр. + 32 стр. цветни фотографии
Фотографии: Димитър Катерински
Издателство: „Ентусиаст“
ISBN: 978-619-164-086-7
Корична цена: 12 лв.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай