Меню

Яхния от грах

13 декември 2013 | 12:55 | Аз жената
4 от 48 гласа
Добави в любими
1 пакет грах или 1 буркан грах консервиран
1 глава едър лук или 2 глави дребен лук
2 скилидки чесън нарязан на филийки
1 едър морков или 2 малки
2 средно големи домата може и 3
3 с.л. копър нарязан на ситно
1 ч.л. чубрица ронена
1 с.л. магданоз нарязан на ситно
черен пипер на вкус
1 с.л. червен пипер
сол
2-3 с.л. зехтин
1-2 с.л. брашно по желание
1 1/2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон

Продукти
Приготвяне

Тенджерата се слага на котлона да се загрее, след което се добавят зехтинът и чесънът, лукът и морковите се запържват леко. Посоляват се. По желание може да се добави брашно, за да стане по-гъста яхнията като се бърка непрекъснато. След това се добавя грахът и червеният пипер, разбърква се и се залива с топла вода или зеленчуков бульон да заври. След като грахът поври 2-3 минути се прибавят и настърганите домати. Оставя се до пълното сваряване на граха (различните видове грах увират за различно време и най-сигурният начин да разберете дали ястието е готово е като опитате граха). Малко преди да се отнеме ястието от котлона се добавят подправките.

Автор на рецептата е Виолета Шейтанова (www.merudia.bg).

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
да ама не ( преди 4 години )
Мила Виолета, брашното се слага накрая след като е повряло...и са се сложили ВСИЧКИ продукти. Иначе загаря...Иначе рецептата е Дяволски ОК от г-жа Шейтанова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 3 rate down comment
краси ( преди 5 години )
ако не се сложи брашно граха седи като измит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 4 rate down comment
Цвета ( преди 5 години )
Защо на остров Крит хората достигат над 100 години.,научно го доказаха че е от зехтина, дори сладкишите се приготвят със зехтин ,картофите се пържат със зехтин... за друго олио не са и чули ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 5 rate down comment
Guest ( преди 6 години )
До Healthy Prick:Показваш огромно невежество. Напълно личи, че нямаш никакви познания по биохимия, физиология или нутрициология. Зехтинът е сред най-полезните мазнини както за салати, така и за готвене. Изброените от вас кокосови, палмови и животински мазнини са най-неподходящите.Добре е да проучваш информация преди да я пропагандираш. В допълнение, предлага се зехтин за готвене и зехтин за студена употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 7 rate down comment
Healthy Prick ( преди 6 години )
Защо е вредно да готвим със зехтин?Дали обаче е добре да готвим със зехтин? Oтговорът е определено не.Зехтинът е студено пресован, не минава термична обработка и когато решим да готвим каквото и да било с него, се превръща в канцероген.Зехтинът е ненаситена мазнина и като такава е полезен само, ако се консумира суров.Тоест, можете спокойно да го добавите на салати, но не и да го ползвате за готвене.Също така трябва да стои далеч от слънчева светлина (ненапразно всички бутилки със зехтин са от тъмно стъкло).Ако искате да готвите с мазнини, то ползвайте растителни кокосово или палмово олио, или дори животински.Когато авторите на рецепти се стараят да бъдат модерни, е добре да проверяват какво е биохимичното и биологично въздействие на определени съставки. Генерирането на трафик не е най-важното условие да поддържаш уебсайт - трябва да има и доза отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар