Меню
Готварство

Пита със зелен фасул и кайма

07.04.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Пита със зелен фасул и кайма

Продукти:
500 г готово тесто, 1 буркан зелен фасул, 400 г кайма, 200 мл течна сметана, 1 глава лук, сол, чер пипер, копър, мазнина, 1 жълтък за намазване, малко ким (по желание)

Лукът се нарязва на дребно и се запържва в сгорещена мазнина, заедно с каймата. Добавя се зеленият фасул и се оставя да се пържи още 10-ина минути, докато зеленчукът поеме аромата на месото. Добавят се подправките и сметаната и пърженето продължава, докато се изпари излишната мазнина.

Тестото се разточва на кора, която се разстила в кръгла намаслена тава, така че да покрива както дъното, така и стените на съда. Излишното тесто се изрязва. Отгоре се изсипва приготвената плънка. Изрезките се разточват отново на кора с дължина, равна на диаметъра на тавата, в която ще се пече ястието. Изрязват се тесни дълги ленти, които се кръстосват върху плънката, за да се получи декоративния ефект. Лентите се намазват с разбит жълтък, към който е добавен малко ким.

Ястието се пече в предварително загрята фурна, до изпичането на тестената декорация.

Преди да се нареже, се оставя да изстине.

Тази рецепта участва в конкурса "Модерна домакиня"

Коментирай