Меню

За сиренето Грана Падано

18 юли 2007 | 09:50 | Аз жената
Добави в любими
За сиренето Грана Падано

Приготвяне
Днес, уважаеми читатели, ще продължим със сагата за сиренето. Ще ви представим Грана Падано, италианският разбойник на седемте морета.

Грана Падано е разбойник от групировката “Свобода за сиренето“. Има италианско родословие и е доста твърдоглав. Слухти се, че майка му си е същинска крава и баща му - полуобезмасленото й мляко, но никой не може да ги докаже. Затова той е нещо като мулат - само 32% масленост. Предполага се, че домът му е някъде в областта Ломбардия. Тежи средно между 24 и 40 кг и има естествена гладка и твърда кожа със златист тен. Пълнолетие (зреене) навършват след 12 до 48 месеца (различни закони в щатите, какво да се прави).

Грана Падано обича да разказва как в родната си земя продал собствените си родители на търговец, който ги раздробил на буци със специален инструмент, подобен на длето. В разказа му винаги намира място описанието на вътрешностите им - цвят на слама, слабо зърниста и без дупки. Разправя и че майка му се настъргвала лесно, особено заради факта, че била млада, докато старият му баща, понеже е по-зрял, се трошал лесно на парчета, ала пък иначе бил с чудесен вкус. Ето какво казва самият Грана Падано: “Леле, той беше божествен направо! Един такъв, хубав, не като другите, някак хем мек, ама и твърд бе, чудесен просто! Като го ядох, все едно от манджата на мама ядох, е така беше – на небцето се чувства – то вкусът му плодов ли бе, сладък ли бе. Малко на ананас мязаше.“

По-нататък Грана Падано продължава: “Ама да не си помислите да взимате такива сирена настъргани. Аз така пробвах братовчед си, ама да знаете, след няколко часа нищо не се усещаше от него, все едно подметка ям, точно на това го оприличавам. Ъхъ. Взимайте си ги на буци, пък после ги стържете, така си запазват повече вкуса и аромата, мда. Пък с червено вино много добре си пасва, от мен да го знаете. А ако нямате вино, и на паста да го сложите, на ризото да го турите, пък дори и в супи и салати бива. Може и с хляб да го пробвате, така, на буци да го пробвате, с хляба.”

Научете още за сирената
Научете повече за сиренето Гауда
Научете повече за сиренето Маскарпоне
Научете повече за сиренето Рокфор
Рецепта с Грана Падано

Научете повече за сиренето Моцарела

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай