Меню

За сиренето Гауда

19 юли 2007 | 10:41 | Аз жената
Добави в любими
За сиренето Гауда

Приготвяне
Дойде време да представим лидера на организацията Свобода за сиренето – Гауда. Традиционен в убежденията си, твърд по характер, майка му е крава – най-важното за него казахме дотук. Разбира се, той не е най-известният, нито пък е най-масленият, нито пък най-харесваният. Защо тогава, се питате вие, е лидер? Защото най-добре развитото му качество е да оцелява. Някои смятат, че съществува още от 16 век. Други говорят, че е кръстен на града Гауда, разположен в близост до Ротердам, Холандия. Трети са на мнение, че не е роден по... нормалния начин, ами е произведен, и то фабрично, че има още много други като него, негови клонинги, които биват изнасяни от Холандия и съставляват 60% от износа й на сирене.

Това са глупости, макар и да звучат достоверно. Не им вярвайте.

Още когато се появи, Гауда беше малък. Личеше му, че е отлежавал не повече от месец в затвора, макар той да твърди, че е стоял там няколко години. Няколко дни по-късно, на момчетата от групата им стана ясно, че и двете страни грешали – той бил истински зрял младеж – навършил 18 месеца. Разбраха този факт по много лесен начин – кожата на Гауда била покрита с черна восъчна кора, която контрастираше на тънката, много гладка жълта восъчна кора, която имаше преди.

Този инцидент предизвика любопитството на останалите и те решиха да видят какво се крие във вътрешността на шефа си. Отрязаха едната му ръка и вътре видяха кръв с тъмножълт цвят, много твърди и люспести кости, изпъстрени с неравномерни дупки – говорещи за немалко масленост – около 48%, ако трябва да сме точни. Делегацията по Мутантите при Сирената дойде, прегледа го и си тръгна с дълбокото убеждение, че по света се случва какво ли не.

Грана Падано успя да опита малко от кръвта на лидера си при обстоятелства, които е по-добре да не знаете. Неговата експертна преценка се състои в нещо подобно: “Брей, брей, ама ти си бил много вкусен бе, шефе! Малко соленко в началото, малко плодово като си на път да го глътнеш, ама накрая става едно такова, карамелово, мда. Пробвах го с плодове и да знаете, много добре се получи. И на вино отива май, ама не съм го пробвал още. Бих го настъргал и върху сандвичи, ама то, нали ни взеха детските надбавки, та не съм имал възможност да ви кажа как е точно на вкус. Десертно сирене ли? Какво, да го пробвам с десерта, това ли искате да ми кажете? Вие да не сте полудели?!”

Още за сирената
Научете повече за сиренето Грана Падано

Научете повече за сиренето Рокфор

Научете повече за сиренето Маскарпоне

Рецепта със сирене Гауда

Научете повече за сиренето Моцарела

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Александрина ( преди 11 години )
Най-глуапво написаната статия, която съм чела някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диляна ( преди 11 години )
Това е много неприятен маниер на писане в действителност. Дразнещо е и поради инфантилния изказ е изцяло затормозяващо за четене. Моля ви, използвайте разум, когато се опитвате да вкарате оригинален подход в каквото и да било!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Росица ( преди 11 години )
Статията е страхотна,а и всички останали,относно видовете сирене!Благодаря на автора за нестандартното им представяне и за въображението,което е вложил-прочетох ги с интерес,забавлявах се и научих нещо ново и интересно !Благодаря Христо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
карла ( преди 11 години )
Каква глупава статия! Не я дочетх дори! Този сайт не ме привлече,а напротив ме отврати с този скучен и селски стил на изразяване. Много беден речник, слаба грамотност и изключително ниско ниво на изказа. от статиите нищо не се разбира,все едно чета развитие на пеленачето, криминален булеварден роман, изказ на баба от село и ни най-малко информация за това,което ме интересуваше - сиренето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар