Меню

За сиренето Маскарпоне

20 юли 2007 | 11:03 | Аз жената
Добави в любими
За сиренето Маскарпоне

Приготвяне
Маскарпоне е вероятно най-мълчаливият представител на организацията Свобода за сиренето. Репортерът ни едва успя да изкопчи нещо от него, може би защото е италианско, но по-вероятно защото не прилича много на сирене, ами на крем. Точно така, на крем прилича, но не го казвайте силно, че много се ядосва.

Всъщност, смята се, че преди е бил кисело мляко, но е минал през машината за смяна на пола, за да може да участва в групировката. Двете сигурни неща за него са, че е роден в областта Ломбардия и че преди се е казвал Маскарпа. Той казва, че това име значи вторичен продукт, извличан от суроватката при приготвянето на типичните твърди италиански сирена, но всички от бандата знаят, че истинското му значение е кърпа, намазана с мас. Няма как да не искаш да си смениш името на по-италианско, като Ал Капоне например, който, между другото, го е вдъхновил за това име, когато се казваш мазна кърпа.

Горчивата истина за съществуването на Маскарпоне е, че спада към сирената, прилича на крем, а пък се възпроизвежда като кисело мляко, защото се ползва натурална растителна мазнина (споменах ли вече, че името му наистина значело мазна кърпа, а?), добивана от семената на дървото тамаринд.

Нещото, което остана да кажем за него, е външният му вид. Той е мек, свеж, бял (когато се ядоса става сламено-жълт) и доста еластичен. Обича да е в компанията на най-прочутите италиански десерти и коняк.

Още за сирената

Научете повече за сиренето Грана Падано

Научете повече за сиренето Гауда

Научете повече за сиренето Рокфор

Рецепта за тирамису

Научете повече за сиренето Моцарела

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай