Меню

Коледна торта с богат крем по италианска рецепта

5 декември 2019 | 13:34 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
Добави в любими
За блатовете: 
2 чаши брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1 чаша меко масло
1 и 1/2 чаша бяла захар
1/2 чаша кафява захар
2 ч.л. екстракт от ванилия
1/2 ч. л. екстракт от бадем
5 големи яйца
225 мл прясно мляко
3 с.л. кокосови стърготини
100 г счукани орехи
За крема:
300 г крема сирене
1 чаша меко масло
100 г пудра захар
2 ч.л. екстракт от ванилия
1/2 ч. л. екстракт от бадем
60 г счукани орехи 
2 с.л. кокосови стърготини
55 мин

  • Порции: 4-5

Продукти
Приготвяне

Брашното, содата и бакпулверът се пресяват заедно. В купа комбинирайте маслото, захарта, ванилията и бадемовия екстракт. Разбийте с помощта на миксер, докато се получи кремообразна смес. Яйцата се добавят едно по едно, като разбивайте отново с миксер след добавянето на всяко. Не забравяйте да сложите млякото, орехите, кокосовите стърготини. Полученото тесто се разпределя в 2-3 кръгли тавички с диаметър около 20-22 см, които предварително са намаслени и набрашнени. За тортата ще са ви необходими 2 или 3 блата. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути или до готовност.

Пригответе крема като комбинирате всички съставки, като след като се получи гладък крем прибавете ядките и кокосовите стърготини. В подходяща чиния за торта сложете първия блат (блатовете трябва да са изстинали) и го намажете с крема. Поставете втория, също го намажете и накрая третия блат. С останалия крем намажете последния блат, както и тортата от всички страни. Украсете тортата с няколко ореха и сложете в хладилник, за да стегне поне за поне 1 час.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай