Меню

Домашният сладолед на Гери Дончева

24 юли 2023 | 16:59 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
Добави в любими
5 яйца
10 лъжици захар
200-250 мл течна сладкарска сметана
1 пакетче ванилия (може и без нея ако искате да постигнете натурален вкус)
240 мин

  • Порции: 5-6

Продукти
Приготвяне

Трябва ви миксер, сладкарска шпатула и три СУХИ купи. Много е важно да са сухи, има ли дори една капчица вода, няма да се получи обем при разбиването.

1. В едната купа отделяте белтъците на яйцата, в другата – жълтъците, в третата сипвате сметаната.

2. Разбивате сметаната на най-високата степен на миксера докато стане много гъста. (На мен това ми отнема около 8-10 минути).

3. Измивате бъркалките на миксера, подсушавате ги. Към белтъците добавяте 5 равни лъжици захар и разбърквате на максимална степен на миксера докато станат на сняг. Сместа трябва да е толкова гъста, че като обърнете купата да не пада.

4. Измивате бъркалките, подсушавате ги. Към жълтъците прибавяте пет равни лъжици захар. Разбивате на максимална степен докато се разтопи захарта и увеличат обема си. На цвят ще станат почти бели и доста гъсти.

5. С помощта на сладкарската шпатула изсипвате съдържанието на всички купи в една обща купа (най-голямата от трите) и разбърквате със шпатулата докато получите хомогенна смес. Важно е разбъркването да става бавно за да не се намали обемът, именно заради това не се бърка с миксер, а с шпатула.

6. Замразявате.

7. Консумирате с усмивка и удоволствие, а може и с ягоди! Бон апети!

Снимка: личен архив Гери Дончева

Гери Дончева: Животът невинаги върви по ноти, от нас зависи да си върнем дъгата

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай