Меню

Туршия асорти

6 октомври 2007 | 09:26 | Аз жената
Добави в любими
Туршия асорти

Приготвяне

Предлагам Ви една от моите рецепти за туршия, която е много лесна, вкусна и ефектна. За целта са ви нужни по 1 кг от следните зеленчуци :
камби, карфиол, зелени домати, обикновено главесто зеле, моркови, листа целина, 500 мл оцет, 200 г едра сол, 600 г захар, 200 мл олио, 12 аспирина.
Можете да увеличите или намалите количеството на някои от зеленчуците, в зависимост от предпочитанието Ви, но общото количество да се получи 5 кг.
В подходящ дълбок съд нарязвате на едро камбите и зелето, карфиола накъсвате на розички, морковите – на колелца с къдрав нож, зелените домати – на филийки. Аз понеже в градината си имам доматчета “Чери”, слагам и една шепа от тях като по веднъж ги бодвам с малка виличка, за да влезе сок и в тях.
Разтваряте 12 аспирина в 500 мл оцет, слагате едрата сол, захарта и олиото, разбърквате хубаво, за да се разтворят малко солта и захарта и заливате приготвените зеленчуци. Така престояват 4-5 часа като от време навреме разбърквате. След това пълните плътно в буркани за компот, заливате с отделилия се сок, затваряте с капачка и съхранявате на хладно място. Сместа се събира в 7-8 буркана. Може да се консумира след 2-3 дни.
Ако не искате да ползвате аспирин, приготвяте всичко по описания начин, без аспирина, и стерилизирате 6-7 мин. Аз лично тази година ги стерилизирах.
Пробвайте, ще останете изключително доволни, уверявам Ви. Аз вече от години я приготвям и всеки, който я е опитал, ми е искал рецептата.
Желая Ви успех и добър апетит!

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай