Меню

Комбинации с мед за вашите кулинарни рецепти

8 април 2021 | 12:19 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Медът е една от най-полезните храни. Освен че обичаме да го хапваме с палачинки, пържени филийки, някои комбинации с него могат да превърнат ястията ни в истински кулинарен шедьовър. Вижте няколко идеи.

Мед и чили сос Шрирача

Когато комбинирате сладостта на меда с пикантния сос, създавате една смела комбинация от вкусове. Експериментирайте с количеството на пикантния сос в зависимост от това колко люто обичате да хапвате.

Мед и Шрирача се комбинират добре с пилешко месо, скариди, свинско месо, ядки, майонеза, сосове за барбекю, дресинг за салати и хумус.

Сладкиши за всяка зодия

Лайм и мед

Сокът от лайм винаги добавя една невероятна свежест и определено се „обича“ с меда. Чудесна комбинация за създаване на сладко-кисел вкус, който може да ползвате за основа на марината или дресинг. Опитайте с две части сок от лайм към една част мед. Може да добавите и малко зехтин, чесън, ако приготвяте дресинг за салата или марината, а ако добавите малко кисело мляко, сместа става по-кремообразна.

Тази свежа комбинация подхожда на пилешко, свинско, сьомга, скариди, мексикански ястия, плодови салати.

Грешки, които допускате в готвенето на телешка кайма

Мед с джинджифил

Комбинация за силен имунитет, но и нежен баланс, с пикантна нотка. Чудесна е не само за ястия, но и като добавка към напитки, като лимонади, смутита, студени или топли чайове. Количеството на джинджифила отново зависи от това колко пикантност търсите или вкусът му просто леко да се усеща. Мед и джинджифил се съчетават добре със скариди, сладки картофи, свинско и пилешко месо, моркови.

Опасно ли е да ядем покълнали картофи?

Мед и чесън

Медът и чесънът са два основни елемента на азиатската кухня. За да не прекалите с чесъна, винаги първоначално добавяйте по-малко от него, за да бъде в добър баланс с меда. В зависимост от рецептата или желанието ви вие да си измислите ваша уникална вкусова комбинация, може да добавите соев сос, чили паста и други азиатски съставки.

Мед и чесън се комбинират добре със свинско и пилешко месо, сьомга, скариди, маринати и дресинги за салати.

Мед и канела

Канелата балансира сладостта на меда и в кулинарията това може би е една от най-сполучливите комбинации. Подходяща е за смутита, сладкиши, овесена каша, натурално кисело мляко със свежи плодове, към ядки, сладки картофи, пресни плодове, топло мляко.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай