Меню

Грешки, които допускате в готвенето на телешка кайма

18 март 2021 | 14:04 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Телешкото и говеждото месо са един от основните продукти, присъстващ в кухнята наред със свинското и птичето месо. Телешката кайма е един прекрасен и гъвкав продукт, от който могат да се приготвят прекрасни ястия. Често обаче допускаме някои грешки с телешката кайма, които пречат да се насладим на пълния ѝ блясък.

Интересни употреби на свинската мас

Кои са най-често срещаните грешки с телешката кайма, които допускаме?

Не търсите правилните признаци на разваляне на каймата

Не само цветът отвън е показател за това дали каймата е развалена. Като притиснете с вилица каймата, по средата тя трябва да е прясна и с червен цвят. Ако каймата има сиво-кафяв цвят и променен мирис, тя е развалена.

Избирате телешка кайма според най-яркия цвят

Невинаги яркочервеният цвят на каймата е показател за това колко е прясна и добра. Имайте предвид, че стабилизаторите и оцветителите, които са допустими в производството могат да направят цвета на телешката кайма по-ярък, отколкото реално е. Основен ориентир трябва да ви е етикетът със срока на годност. Друг трик, който можете да използвате, е да проверите с ръка колко студена е опаковката на каймата. Ако не ви се струва достатъчно студена, значи не е съхранявана особено добре.

Трябва ли да държите маслото в хладилника или не?

Купувате пакетирана телешка кайма

За да сте сигурни колко прясна и качествена е каймата, винаги е най-добре да избирате прясно месо, от което пред вас да бъде смляна кайма или да я приготвите вкъщи.

Игнорирате различния състав на мазнини в различните видове телешка кайма

Не всяка телешка кайма е еднаква. Различните видове кайма имат различно съдържание на мазнини, което е упоменато върху етикета. По-здравословният избор е да предпочетете телешка кайма с по-нисък процент мазнини.

Грешите в пърженето на каймата в тигана

Ако слагате телешката кайма в тигана, а него чак след това на котлона, това е голяма грешка. Най-напред загрейте мазнината до нужната температура, а чак след това слагайте каймата в тигана. Много домакини знаят, че това е правилният подход към приготвянето на кайма, но въпреки това има хора, които допускат тази грешка. Друга грешка е неразбъркването на каймата по време на готвене. Постоянното разбъркване ще помогне на мляното месо да се сготви добре и да се раздели на рехави парченца.

Грешки в приготвянето на кафе, които пречат да му се насладите

Готвите замразена кайма

За предпочитане е да приготвяте прясна телешка кайма, но ако все пак приготвяте замразена, не допускайте грешката да я сложите в тигана или във фурната, докато все още не се е размразила напълно. Ако я готвите замръзнала, водата от нея ще се разтопи и ще влоши консистенцията ѝ, правейки я да изглежда сварена и кашава, а не с желания вид и вкус.

10 грешки при готвенето и как да ги поправите

Не готвите телешката кайма на правилната температура

Американското министерство на земеделието, цитирано от mashed.com съветва телешката кайма да се приготвя на 160 градуса вътрешна температура. При по-ниска от тази температура съществува риск от недостатъчна термична обработка на месото, което крие потенциални рискове за здравето, свързани с бактерии в месото. Прекаленото препичане на месото на твърде високи градуси пък унищожава неговите вкусови и хранителни качества.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай