Меню

Рецепта за кезекухен (käsekuchen)

25 юни 2021 | 09:32 | Михаела Лазарова
5 от 3 гласа
Добави в любими
За тестото:
250 г  брашно
125 г масло
щипка сол
30 г захар
2 жълтъка
2-3 супени лъжици вода
За пълнежа:
750 г кварк, извара или рикота
60 г разтопено масло
125 г захар
4 жълтъка
4 белтъка
1 супена лъжица ванилов екстракт
кора и сок от 1 лимон
200 мин

  • Порции: 7-10

Продукти
Приготвяне

В голяма купа комбинирайте брашното, захарта и солта, след това нарежете студеното масло. Добавете жълтъците и водата. Разбийте леко с миксер, след което продължете да месите, докато се получи гладко тесто. Завийте го в свежо фолио и го оставете в хладилник за поне 1 час. Загрейте фурната на 180 градуса.

Намажете тава за печене с масло. Разточете тестото, след което го поставете във формата, притискайки го леко към дъното и стените на тавата. В дълбока купа комбинирайте кварка/рикотата, захарта, жълтъците, лимоновата кора, лимоновия сок. Разбийте, докато се смесят добре съставките и добавете разтопеното масло, което не бива да е вряло. Разбийте белтъците до получаването на твърд сняг. След това с внимателно бъркане ги прибавете към останалите съставки. Изсипете внимателно сместа във формата за печене.

Печете в предварително загрятата фурна за 50-60 минути или до готовност. Сладкишът трябва да има златистокафява коричка. Когато сладкишът е готов, фурната се изключва, вратата на фурната се отваря и така се оставя за още 15-20 минути. Десертът трябва да е добре охладен преди да го сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай