Меню

Френско черешово клафути

26 август 2021 | 05:56 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
200 мл прясно мляко 
140 г масло 
6 големи яйца 
150 г захар 
120 г брашно 
600 мл сметана, сладкарска 
1 чаена лъжица течна ванилия
700 г пресни череши без костилки 
Захар за поръсване
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Затоплете млякото със 120 г масло в тиган, докато маслото се разтопи. Внимавайте да не кипне. Разбийте яйцата в голяма купа заедно със захарта до пухкава смес. Добавете брашното, сметаната и ванилията. Разбийте. Добавете топлото мляко и маслото към сместа с брашното, като постоянно разбърквате. 

Използвайте оставащите 20 грама масло за намазване на форма за печене. Поставете черешите вътре. Залейте ги със сместа. Сложете сладкиша във фурната и печете до златисто или до суха клечка. Отнема около 30 минути в зависимост от фурната. След като извадите клафутито от фурната, поръсете с малко захар и сервирайте топло.  

Снимка: istock

Опитайте още: 

Черешов коблер

Бърз и лесен черешов пай

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай