Меню

Ябълков щрудел с канела, стафиди и ванилия

8 ноември 2021 | 11:58 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
500 г бутертесто 
5 големи ябълки, зелени 
Сокът от ½ лимон
140 г захар
1 чаена лъжица канела 
1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжица ванилов екстракт 
80 бр. стафиди 
1 яйце, разбито с 3 супени лъжици прясно мляко
Пудра захар за поръсване
90 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса. Намажете тава за печене с мазнина и застелете с хартия за печене.

За пълнежа:

Обелете и нарежете ябълките на ситно. Може и на тънки плоски резени. В голяма купа поставете ябълките и ги поръсете с лимоновия сок, докато покафенеят. Отделно смесете захарта, канелата и брашното в друга купа. Добавете тази смес върху ябълките. Прибавете и ванилията. Разбъркайте всичко много добре. Накрая добавете и стафидите.

Приготвяне на щрудела:

Постелете единия лист бутертесто в тавата. Поставете пълнежа в центъра. Отгоре поставете втория лист тесто. Притиснете с пръсти по краищата. Намажете с разбитото яйце и млякото. Печете за 20-30 минути в загрята фурна. След това намалете градусите на 190 и печете за още 20 минути или до златиста коричка.

Оставете щрудела да изстине за поне 20 минути. След това поръсете обилно с пудра захар, за да не се разтопи, ако я поръсите, докато е горещ.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай