Загрейте фурната на 220 градуса. Намажете тава за печене с мазнина и застелете с хартия за печене.

За пълнежа:

Обелете и нарежете ябълките на ситно. Може и на тънки плоски резени. В голяма купа поставете ябълките и ги поръсете с лимоновия сок, докато покафенеят. Отделно смесете захарта, канелата и брашното в друга купа. Добавете тази смес върху ябълките. Прибавете и ванилията. Разбъркайте всичко много добре. Накрая добавете и стафидите.

Приготвяне на щрудела:

Постелете единия лист бутертесто в тавата. Поставете пълнежа в центъра. Отгоре поставете втория лист тесто. Притиснете с пръсти по краищата. Намажете с разбитото яйце и млякото. Печете за 20-30 минути в загрята фурна. След това намалете градусите на 190 и печете за още 20 минути или до златиста коричка.

Оставете щрудела да изстине за поне 20 минути. След това поръсете обилно с пудра захар, за да не се разтопи, ако я поръсите, докато е горещ.

Снимка: iStock

Опитайте още: