В средно голяма купа смесете черешите, цитрусовите корички, касиса, фурмите и бадемите. Добавете брендито, разбъркайте и сложете в хладилник за 2 часа или за през нощта. След това към накиснатите плодове и ядки добавете 4 супени лъжици брашно и отново разбъркайте.

Загрейте фурната на 140 градуса. Намажете кръгла форма за кекс с мазнина и поръсете с брашно. Може да покриете и с хартия за печене. В малка купа смесете 250 г брашно със содата, карамфила, бахара, канелата, солта. Разбъркайте и оставете настрана.

В голяма купа разбийте маслото до пухкава консистенция. Внимателно добавете кафявата захар и яйцата едно по едно. Разбивайте няколко минути. Добавете меласата и ябълковия сос. Разбъркайте още няколко минути. След това добавете сухите съставки на няколко порции, като между тях разбивате. Накрая добавете плодовата смес. Разбъркайте с лъжица. Излейте тестото в подготвената форма.

Печете за около 3 часа на слаба фурна или до суха клечка. Извадете кекса и оставете да се охлади. След като е изстинал напълно го извадете от формата.

Снимка: iStock

Вижте още: