Меню

Пълнена гъска с ябълки и кестени за Коледа

22 декември 2021 | 12:10 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 гъска (около 5 кг) 
Сол на вкус 
3 стръка целина, нарязани 
1-2 глави лук, нарязан 
2-3 ябълки, нарязани 
250 г варени кестени, обелени и нарязани 
8 филии бял хляб без кората, нарязан 
3 супени лъжици нарязана прясна мащерка 
Черен пипер на вкус 
1-2 супени лъжици брашно 
200 мл течна сметана
5 ч.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса. Изплакнете гъската със студена вода. Ако има вътрешности, извадете ги и почистете. Поставете да се отцеди върху хартия. Ако трябва попийте водата. Изплакнете вътрешностите и ги нарежете на едри парчета. В голяма купа смесете нарязаните целина, лук, ябълки, кестени, хляб и мащерка. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте. Напълнете гъската с плънката. Затворете с помощта на конец и игла.

Поставете гъската в голяма тава за печене. Напълнете с 1 литър вода или докато стигне до гърдите на птицата. Поставете вътрешностите отгоре, за да пуснат вкусовете и соковете си по време на печенето. Печете в загрята фурна за 1 час. Намалете температурата на 80-100 градуса и печете за още няколко часа или до готовност.

За да направите сос грейви за гъската, прецедете течността от тавата, в която се е пекла птицата. Смесете ги с брашното върху котлон на средна температура. Може да добавите малко вода или алкохол по желание, който да деглазира соса. Разбърквайте, докато се сгъсти. Сервирайте гъската с грейвито.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай