Загрейте фурната на 220 градуса. Изплакнете гъската със студена вода. Ако има вътрешности, извадете ги и почистете. Поставете да се отцеди върху хартия. Ако трябва попийте водата. Изплакнете вътрешностите и ги нарежете на едри парчета. В голяма купа смесете нарязаните целина, лук, ябълки, кестени, хляб и мащерка. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте. Напълнете гъската с плънката. Затворете с помощта на конец и игла.

Поставете гъската в голяма тава за печене. Напълнете с 1 литър вода или докато стигне до гърдите на птицата. Поставете вътрешностите отгоре, за да пуснат вкусовете и соковете си по време на печенето. Печете в загрята фурна за 1 час. Намалете температурата на 80-100 градуса и печете за още няколко часа или до готовност.

За да направите сос грейви за гъската, прецедете течността от тавата, в която се е пекла птицата. Смесете ги с брашното върху котлон на средна температура. Може да добавите малко вода или алкохол по желание, който да деглазира соса. Разбърквайте, докато се сгъсти. Сервирайте гъската с грейвито.

Снимка: iStock

Вижте още: