![За тестото:
1 чаша счукани ядки по избор (микс)
¾ чаша пълнозърнесто брашно
¾ чаша бяло брашно
½ чаша захар
½ чаена лъжица сол
4 супени лъжици масло, нарязано на кубчета
1 голямо яйце
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжица ванилия
¼ чаена лъжица бадемов екстракт
За пълнежа:
5 чаши боровинки (черни или червени)
½ чаша портокалов сок
¾ чаша захар
¼ чаша царевично нишесте
1 чаша портокалови парчета
1 и ½ чаени лъжици портокалови кори, настъргани
1 чаена лъжица ванилов екстракт](/media/files/resized/article/654x358/c75/4623e22a66f3ec547f011e98ea647c75-4beaeaf6f147a1ba2c063700434d5ba9.jpg)
-
Порции: 10
За тестото:
Смесете ¾ чаша ядки, двата вида брашно, захарта и солта в купата на кухненския робот. Смелете до хомогенна смес. Добавете маслото и пасирайте отново, докато всичко се смеси.
Разбийте яйцето. Към него добавете ванилията, бадемовия екстракт и разбъркайте. Добавете сместа в купата на робота при другите съставки. Пасирайте, докато се смесят. Измерете ½ чаша от сместа и я извадете от купата. Добавете в купата останалите ¼ чаша ядки и отново пасирайте. Това ще послужи за топинг.
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с малко мазнина тава за печене.
За пълнежа:
Смесете 3 чаши от боровинките, портокаловия сос, захарта и нишестето в касерола на котлона. Оставете да къкри на средна температура, като разбърквате постоянно, докато сместа се сгъсти или 4-5 минути. Добавете останалите 2 чаши боровинки, портокаловите корички и 1 лъжица от ванилията.
Прехвърлете тестото в тавата. Притиснете с пръсти, за да го разнесете добре по дъното. Залейте с пълнежа. Поръсете с топинга, който сте запазили по-рано. Печете за 15 минути в загрята фурна. След това намалете на 170 градуса и печете за още 30 минути или докато стане златистокафяво. Оставете да изстине за поне 30 минути преди да нарежете на квадрати или правоъгълници.
Снимка: iStock
Опитайте още: