![1 супена лъжица зехтин
500 г спанак
½ чаша лук, ситно нарязан
1 супена лъжица чесън, пресован
½ чаена лъжица сол
¼ чаена лъжица черен пипер
1 пакет бутертесто
½ чаша натрошено сирене
½ чаша рикота
1 голямо яйце, разбито
1 супена лъжица микс подправки по избор](/media/files/resized/article/654x358/47e/b66b96c4edf0e695e7b52be52487a47e-33d40263f410c3e625e91c93fc20d4c8.jpg)
-
Порции: 8
Загрейте фурната на 200 градуса. В голям тиган загрейте зехтина на средна към висока температура. В него задушете спанака и лука. Разбъркайте да омекнат. Добавете чесъна. Разбъркайте. Нека се готви 2-3 минути. Свалете от котлона. Отцедете отделената вода. Добавете сол и пипер. Разбъркайте. Оставете да изстине до стайна температура.
Върху леко набрашнена повърхност разстелете бутертестото. Нарежете всеки лист тесто на 4 квадрата. В малка купа смесете натрошеното сирене и рикотата. Добавете сместа със спанака и разбъркайте добре. Разпределете сместа върху квадратите тесто, като я разположите по диагонал в едната част на квадратчетата.
Прегънете наполовина, така че да се получи триъгълник. Намажете с малко вода ъгълчетата и притиснете с пръсти или с вилица по ръбовете, за да се слепи тестото. Намажете с разбитото яйце. Подредете в тава с хартия.
Печете до златисто или около 30 минути в загрятата фурна. Оставете бюрека да си почине и да изстине преди да го сервирате.
Снимка: istock