Меню

Мини гръцки бюрек със спанак и сирене

11 април 2022 | 05:21 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 супена лъжица зехтин
500 г спанак
½ чаша лук, ситно нарязан 
1 супена лъжица чесън, пресован 
½ чаена лъжица сол
¼ чаена лъжица черен пипер 
1 пакет бутертесто 
½ чаша натрошено сирене
½ чаша рикота 
1 голямо яйце, разбито 
1 супена лъжица микс подправки по избор
60 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. В голям тиган загрейте зехтина на средна към висока температура. В него задушете спанака и лука. Разбъркайте да омекнат. Добавете чесъна. Разбъркайте. Нека се готви 2-3 минути. Свалете от котлона. Отцедете отделената вода. Добавете сол и пипер. Разбъркайте. Оставете да изстине до стайна температура. 

Върху леко набрашнена повърхност разстелете бутертестото. Нарежете всеки лист тесто на 4 квадрата. В малка купа смесете натрошеното сирене и рикотата. Добавете сместа със спанака и разбъркайте добре. Разпределете сместа върху квадратите тесто, като я разположите по диагонал в едната част на квадратчетата.

Прегънете наполовина, така че да се получи триъгълник. Намажете с малко вода ъгълчетата и притиснете с пръсти или с вилица по ръбовете, за да се слепи тестото. Намажете с разбитото яйце. Подредете в тава с хартия. 

Печете до златисто или около 30 минути в загрятата фурна. Оставете бюрека да си почине и да изстине преди да го сервирате. 

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай