Меню

Кремообразен картофен огретен

27 април 2022 | 14:06 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
4 големи картофа, обелени и нарязани на тънки кръгове 
1 глава лук на ивици 
Сол и черен пипер на вкус 
3 супени лъжици масло 
3 супени лъжици брашно
½ чаена лъжица сол 
2 чаши прясно мляко
1 и ½ чаши настърган кашкавал (или подходящо сирене)
120 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с масло тава за печене, керамична или стъклена форма. Подредете един ред картофи на дъното на съда за печене. Покрийте с резените лук. След това подредете още един ред картофи. Овкусете със сол и пипер.

В малка тенджера разтопете останалото масло на средна температура. След като се разтопи добавете брашното и половин лъжичка сол. Разбърквайте постоянно за около една минута. След като се сгъсти добавете млякото и продължете да бъркате, докато се разтвори и поеме напълно. Добавете настъргания кашкавал или чедър, като не спирате да бъркате за още една минута.

Залейте картофите с получения сос. Покрийте с алуминиево фолио. Печете за около час и половина в загрятата фурна.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай