Меню

Рецепта за козуначено коминче

18 април 2022 | 12:29 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 яйца
150 мл прясно мляко
70 г захар
20 г мая на кубче (7 г суха мая)
3 с.л. разтопено масло + 1 за доомесване
около 500 г брашно
настъргана кора от половин лимон (по желание)
1 с.л. ванилов екстракт

За намазване
1 белтък
ванилена захар, натрошени орехи, канела

Продукти
Приготвяне

Замесва се тесто, аз лично го месих в машината.

Тестото трябва да втаса, докато удвои обема си.

След това се разточва на голяма кора, от която се режат ленти (не трябва да е тънка, не и много дебела, ще усетите колко трябва да бъде).

За ролки, около които обвивах, използвах консервни кутии от 400 мл (домати, нахут и т. н., изпразнени, обвити във фолио). Пекат се прави на консервните кутии. Повърхността на ролките се намазва съвсем леко с олио, за да може лесно да се извадят козуначените коминчета след печенето. 

Лентите се навиват около ролките спираловидно, с леко застъпване. След това коминчетата леко се притискат, за да прилепнат местата на застъпване.

Навитите козуначени коминчета се оставят за около 30-40 минути на стайна температура да втасват, намазват се с белтък, овалват се в захар, канела и/или натрошени ядки и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за около 13-15 минути.

Внимателно се изваждат от ролките, докато са топли.

Сервират се намазани с нутела, натюр, със сладолед или сметана и плодове. На мен ми харесват всякак, но натурални запазват този автентичен вкус, който гоним.

Може да се напълнят и с крем, да се сервират вместо козунак (как не съм се сетила до този момент). Варианти много.

Дозата е много голяма, аз направих половин. Около 6 коминчета с тази големина.

Празничната рецепта е предоставена от Радостина Гюрова, победител в кулинарния конкурс „Вкуси света с Az-jenata.bg.“ Козуначеното коминче има много имена – известно е като Trdelník в Чехия, Kürtőskalács (Кюртош колач) в Унгария, Baumstriezel в Германия, Тrdlo в Словакия.

Снимки: личен архив Радостина Гюрова.

Коя е Радостина Гюрова?

Радостина Гюрова се занимава сериозно с кулинария от началото на 2020-та година. Споделя, че готвенето е било нейна страст и преди това, но не се е задълбочавала. Тя и партньорът ѝ обичат да пътуват, но по време на пандемията и ограниченията това тяхно хоби е останало на заден план. Но пък тогава изниква пред нея идеята да започне кулинарни пътешествия, за които е необходимо единствено желание, идеи и вкусни продукти.

Ради започва свое лично предизвикателство да приготвя меню от всяка една държава в света и да споделя рецептата в своите профили в социалните мрежи. Всяка седмица тя представя цяло меню от една от 167-те държави в света.

Признава, че любимите ѝ вкусове са всичко странно и ново, и че обича да опитва всичко, докато пътува. За нея няма ограничения, когато готви.

В професионален план кариерата ѝ е свързана с подбор на персонал, като от няколко години се специализира в подбор на ИТ специалисти.

Повече информация за Ради и нейните кулинарни предложения можете да откриете тук:

https://www.instagram.com/radi_from_eat_the_world/

https://www.facebook.com/Radi-from-Eat-the-World-107707138118959

Видеорецепта "Яйца роял" от финала на конкурса "Вкуси света с Az-jenata.bg"

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай