Меню

Как да си приготвим бадемово мляко

13 октомври 2022 | 06:42 | Михаела Лазарова
4 от 8 гласа
Добави в любими
400 г сурови бадеми, може и белени
500-600 мл студена вода
1-2 прахчета ванилия – по желание
10 мин

  • Порции: 1

Продукти
Приготвяне

Бадемите се накисват в студена вода за няколко часа или за 24 - 48 часа. По този начин млякото става по-вкусно. След като бадемите са се киснали достатъчно във водата, тя се изхвърля, а ядките се изплакват добре в гевгир или цедка.

Слагат се в блендер/кухненски робот, като към тях се добавя водата. Количеството вода определя колко гъсто или рядко да е млякото, затова помислете дали да увеличите милилитрите или да останат така. Следва да смелите всичко добре, докато се образува хубава кремообразна течност (около 5 минути, може и по-малко).

След това ще ви бъдат необходими тензух и голяма цедка. Тензухът се слага в цедката над купата, а в него се изсипва бадемовата смес. Повдигнете тензуха, хубаво изстискайте и вече си имате бадемово мляко.

Ако искате да ви бъде сладко, може да му добавите мед, кленов сироп, сироп от агаве, или няколко натурални фурми, но тях трябва да добавите по време на смилането на ядките. Бадемовото мляко е вкусно също и с канела, ванилия. Смлените ядки, които са ви останали може да ползвате за приготвянето на различни десерти, да ги добавите към смути, овесена каша, печива.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай