Меню

Печени чуроси с канелена коричка

18 март 2023 | 06:26 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 и ¼ чаши вода
5 супени лъжици студено масло 
2 препълнени супени лъжици кафява захар
½ чаена лъжица сол 
1 и ¼ чаши брашно 
1 чаена лъжица ванилов екстракт 
2 големи яйца 
2 супени лъжици разтопено масло 
Спрей за готвене 
За канелената захар:
1/3 чаша бяла захар
1 супена лъжица канела
1 щипка сол
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Смесете водата, маслото, кафявата захар и солта в дълбок тиган на средна температура. Оставете да заври и да образува балончета. Добавете брашното на части, като разбърквате постоянно, докато стане меко и гладко тесто. Ще отнеме около 5 минути.

След като мине още една минута и сте сигурни, че тестото е стегнато и стои на средата на тигана, го извадете и го прехвърлете в чист съд. Оставете да изстине за 10 минути. Към него добавете ванилията и яйцата едно по едно, като разбърквате с шпатула, докато се абсорбират. Сместа ще започне да става лепкава.

Загрейте фурната на 220 градуса. Покрийте с хартия за печене и напръскайте със спрей за готвене. Прехвърлете тестото в пош. Оформете чуросите, като изстисквате по малко от тестото в желаната форма в тавата на разстояние едно от друго. С леко намокрени пръсти притиснете връхчетата на чуросите, за да не изгорят при печене.

Печете за 25-30 минути или до златисто. Изключете фурната и оставете да постоят още 10 минути вътре, без да отваряте вратата. Извадете от фурната и намажете чуросите с разтопеното масло, след това оваляйте в сместа от канела и захар. Оставете да изстинат напълно върху решетка.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай