Меню

Бърз италиански козуначен кекс

3 май 2024 | 14:43 | Михаела Лазарова
4 от 7 гласа
Добави в любими
350 г брашно
3 яйца
150 г захар
90 мл олио
170 мл прясно мляко
1 пакетче бакпулвер 
2 супени лъжици бадемова есенция
Настъргана лимонова кора на вкус
Шепа захаросани портокалови кори
Шепа стафиди – по желание
Гранулирана захар за поръсване
Бадеми за украса
80 мин

  • Порции: 8-10

Продукти
Приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на твърд сняг. В друга купа разбийте жълтъците със захарта, докато станат пухкави. Започнете да добавяте настърганите кори, олиото, млякото, бадемовата есенция, бакпулвера и накрая брашното малко по малко.

След това сложете и шоколада. Разбъркайте хубаво и малко по малко с помощта на шпатула добавете и белтъците. Бъркането трябва да е от долу нагоре. Изсипете във висока форма за печене, намазнена и с подредената хартия за печене (по стените и дъното на формата). Ако имате такава за печене на панетоне, още по-добре.

Поръсете с кристална захар и украсете с бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути или до готовност. Направете тест с клечка за зъби. Извадете от фурната и оставете да се охлади добре, преди да се насладите.

Снимка: iStock

Вижте още:

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай