Меню

Рецепта за румънски козунак Pasca

3 април 2023 | 09:51 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
4 и 2/3 ч.ч. брашно
½ ч.ч. захар
200 мл прясно мляко 
20 г мая
1 ч.л. ванилов екстракт
3 яйца
50 г масло
1 с.л. настъргана лимонова или портокалова кора
жълтък за намазване
За плънката:
200 г сирене рикота
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. стафиди
300 мин

  • Порции: 1

Продукти
Приготвяне

Затоплете млякото, но не твърде много. Пресипете го в подходяща купичка и сложете в нея маята, 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре всичко и оставете маята да се активира, може да отнеме около 10 минути. Отделно разбийте захарта и яйцата в дълбока купа. Към тях добавете пресятото брашно, сместа с шупналата мая, лимоновата кора, ваниловата есенция и разтопеното, но не вряло масло. Оформя се хубаво гладко тесто, което се меси около 10 минути или малко повече.

Прехвърлете тестото в намазнена купа, леко намазнете и него, покрийте го с кърпа и сложете на топло, за да удвои обема си за около 1 час. След това го разделете на три части. Едната я оформете в кръгла форма и сложете в подходяща тава върху хартия за печене. От останалите две се оформят две плитки или два фитила, които се поставят върху кръглата част като венец. Плитките/фитилите трябва да се съединят добре и да са добре съединени с долната час, за да се получи нещо като кладенче за пълнене.

Ако ще ползвате кръгла тава за печене и няма да поставяте хартия, намазнете много добре формата. Покрийте отново с кърпа и оставете за още 30 минути да втаса.

Следва да приготвите плънката като комбинирате с миксер всички съставки много добре и накрая добавите стафидите. Разбъркайте с шпатула. Изсипете плънката в средата на вече оформения и повторно втасал козунак. Разпределете с шпатула, ако е необходимо.

Намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 15 минути. След това намалете фурната на 160 и печете за още 40 минути или до готовност. Ако забележите, че козунакът започва да се препича твърде много отгоре, може леко да го покриете с алуминиево фолио за печене. Сервирайте след като е напълно изстинал.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай