Меню

Лесна рецепта за козунак без глутен (Видео)

20 април 2024 | 07:30 | Мария Василева
средно
Добави в любими

Всички фитнес експерти се кълнат, че тайната на добрата фигура е в баланса. Така че не си мислете, че трябва твърдо да избягвате вкусните великденски изкушения. Вместо това, просто ги пригответе по по-здравословен начин.

В следващите редове ви предлагаме една лесна рецепта за безглутенов козунак

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната до 100 градуса, след което я изключете.
  2. Подгответе тава за печене, като я застелете с хартия за печене.
  3. Ако използвате обикновена мая, в малка купа смесете заедно топлата вода (започнете със 7 супени лъжици), маята и 1 чаена лъжичка захар, за да стегне маята; заделете.
  4. В купата на вашия миксер добавете останалите мокри съставки и разбъркайте, докато се смесят.
  5. Разбийте заедно сухите съставки в отделна купа.
  6. След 5 минути втасване разбъркайте сместа от мая и вода и добавете към мокрите съставки (забележка: ако маята ви не е шупнала в този момент, изхвърлете я и започнете отново с прясна мая). Ако използвате бързо втасваща мая, тя може да се добави към сухите съставки без втасване.
  7. Постепенно разбърквайте сухите съставки, докато се интегрират напълно, като добавяте още топла вода по супена лъжица, докато разбърквате, ако е необходимо, за да направите тестото меко, така че да не е стегнато или твърдо – трябва да можете да издърпвате тестото внимателно, без да се усеща стегнато или ако е твърдо, добавете още топла вода, след което разбъркайте още 1-2 минути на средна скорост.
  8. След като тестото се смеси, разделете го наполовина. Тестото ще бъде лепкаво, така че използвайте малко брашно върху ръцете си и повърхността за точене.
  9. Внимателно сплескайте една топка с дланта си и след това разточете във всички посоки, за да разстелете тестото в кръг. Кръгът и дебелината не трябва да са точно равни.
  10. Поставете чаша за пиене в средата на кръга, след това използвайте нож или стъргалка, за да нарежете на четвъртинки, като 6, 9, 12 и 3 на циферблата на часовника.  
  11. Нарежете отново всяка четвърт на четен брой ленти във всяка.
  12. Отстранете чашата. Вземете две съседни ленти и започнете да усуквате внимателно, докато стигнете до краищата.
  13. Стиснете внимателно и леко намокрете с вода, за да им помогнете да се съединят в горната част, след което ги завъртете в средата, за да образувате възел.
  14. Повторете с останалите ленти, докато получите букет от възли в центъра, покриващ кръга, където е била чашата.
  15. В малка купа смесете допълнителното яйце заедно с 1 супена лъжица вода и намажете цялото тесто.
  16. Прехвърлете внимателно върху покрита с хартия тава за печене.
  17. В този момент поръсете със семената или всякакви други добавки.
  18. Повторете с втората топка тесто.
  19. Покрийте питките с хартия за печене, напръскана с готварско олио и поставете във фурната за затопляне, пусната на слаб огън, или в предварително загрятата фурна (но изключена) за приблизително 20 – 30 минути. (Не очаквайте козунакът да бухне много на този етап.)
  20. След като втаса леко, поставете непокритата тава във фурна, предварително загрята до 160 градуса за 18-20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе суха.
  21. Извадете да се охлади върху решетка.
  22. След като козунакът изстине, направете леки вдлъбнатини около хлебните възли и сложете вътре по 1 супена лъжица сладко.
  23. Разбийте заедно съставките за глазурата и намажете отгоре.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай