Меню

Разкошна баклава с шамфъстък и шоколад

27 май 2025 | 14:30 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Баклава с шамфъстък и шоколад. Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 10

Баклавата е един от най-любимите традиционни десерти в нашата кухня, а и не само в нашата. Рецептата, която ви предлагаме днес, съчетава традицията с един нов щрих от шоколад, с който да разнообразите любимия десерт. Опитайте рецептата ни за баклава с шамфъстък и шоколад. 

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната на 180 градуса. 
  2. В кухненски робот смелете шамфъстъците. 
  3. Към тях добавете начупения шоколад и пасирайте отново. 
  4. Оставете настрана, като заделите ¼ от тях за топинг. 
  5. В купа разбъркайте крема от шамфъстък със сусамовия тахан, докато се смесят добре. 
  6. Намажете дъното и стените на правоъгълна тава за печене с разтопено масло. 
  7. Поставете 2-3 от корите за баница на дъното на тавата. 
  8. Намажете ги с разтопено масло и отгоре. 
  9. Покрийте със сместа с шамфъстъците и шоколада, отгоре намажете със сместа с крема и тахана. 
  10. Повторете процедурата, докато ви останат 4 листа кори за баница. 
  11. Те трябва да са най-отгоре. 
  12. Намажете с разтопено масло най-горните кори.
  13. Разрежете на ромбоиди, преди да печете. 
  14. Ако ви е останало още от разтопеното масло, размажете го по цялата дължина на баклавата. 
  15. Печете за 45-50 минути или до златисто в загрята фурна. 
  16. За сиропа:
  17. В тенджера на среден към силен огън загрейте водата със захарта, докато се разтопи напълно. 
  18. Свалете от котлона и добавете меда. 
  19. Разбъркайте, докато се разтвори. 
  20. Залейте изпечената и изстинала баклава с горещия сироп. 
  21. Поръсете със запазената ¼ от топинга. 
  22. Оставете да изстине в хладилник за поне 2-3 часа, преди да сервирате. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай