Баклавата е един от най-любимите традиционни десерти в нашата кухня, а и не само в нашата. Рецептата, която ви предлагаме днес, съчетава традицията с един нов щрих от шоколад, с който да разнообразите любимия десерт. Опитайте рецептата ни за баклава с шамфъстък и шоколад.
Приготвяне
-
Загрейте фурната на 180 градуса.
-
В кухненски робот смелете шамфъстъците.
-
Към тях добавете начупения шоколад и пасирайте отново.
-
Оставете настрана, като заделите ¼ от тях за топинг.
-
В купа разбъркайте крема от шамфъстък със сусамовия тахан, докато се смесят добре.
-
Намажете дъното и стените на правоъгълна тава за печене с разтопено масло.
-
Поставете 2-3 от корите за баница на дъното на тавата.
-
Намажете ги с разтопено масло и отгоре.
-
Покрийте със сместа с шамфъстъците и шоколада, отгоре намажете със сместа с крема и тахана.
-
Повторете процедурата, докато ви останат 4 листа кори за баница.
-
Те трябва да са най-отгоре.
-
Намажете с разтопено масло най-горните кори.
-
Разрежете на ромбоиди, преди да печете.
-
Ако ви е останало още от разтопеното масло, размажете го по цялата дължина на баклавата.
-
Печете за 45-50 минути или до златисто в загрята фурна.
-
За сиропа:
-
В тенджера на среден към силен огън загрейте водата със захарта, докато се разтопи напълно.
-
Свалете от котлона и добавете меда.
-
Разбъркайте, докато се разтвори.
-
Залейте изпечената и изстинала баклава с горещия сироп.
-
Поръсете със запазената ¼ от топинга.
-
Оставете да изстине в хладилник за поне 2-3 часа, преди да сервирате.
Снимка: iStock
Как бихте оценили рецептата?