Меню

Овесени барчета с праскови

16 август 2025 | 05:30 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Овесени барчета с праскови
60 мин.

  • Порции: 10

Овесените ядки са чудесен начин да поддържате теглото и фигурата си в добра форма, да поддържате кръвната захар и холестерола в оптимални граници. А като допълнение към всичко това овесените ядки са чудесна суровина за приготвяне на всякакви здравословни лакомства. Опитайте рецептата ни за овесени барчета с праскови!

Продукти
Приготвяне
  1. Смесете нарязаните праскови, 1 и ½ лъжици кафява захар, 1 супена лъжица лимонов сок и солта в тенджерка на среден огън. 
  2. Гответе с разбъркване, докато започне да къкри. 
  3. Намалете котлона на слабо и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, докато прасковите омекнат и започнат да се смачкват. 
  4. Ще отнеме около 15 минути. 
  5. Прехвърлете сместа в студен съд и оставете да изстине за около 30-40 минути. 
  6. Загрейте фурната на 220 градуса. 
  7. Намажете форма за печене с малко мазнина. 
  8. В купа разбийте 2/3 чаша прясно мляко, двете яйца, семената от чия, ванилията, бакпулвера, канелата и кардамона. 
  9. Добавете оставащите 4 и ½ лъжици кафява захар и още малко сол. 
  10. Разбъркайте много добре сместа с телена бъркалка. 
  11. Добавете овесените ядки към сместа и разбъркайте добре с лъжица, докато се накиснат добре в млечната смес. 
  12. Прехвърлете половината от сместа в подготвената форма за печене. 
  13. Разстелете с шпатула. 
  14. Покрийте с част от сместа с прасковите. 
  15. След това добавете оставащата част от сместа с овесените ядки. 
  16. Накрая добавете оставащите праскови. 
  17. Печете за около 30 минути или до златисто. 
  18. Извадете от фурната да изстине за 20 минути преди да нарежете на квадрати и да сервирате. 

Свързани статии

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай