Меню

Класическа рецепта за палачинки

7 януари 2009 | 11:44 | Аз жената
4 от 281 гласа
лесно
Добави в любими
2 яйца
около 2 чаши пр. мляко (400 мл)
около 2 чаши брашно
щипка сол
олио 2-3 суп. лъжици
30 мин

  • Порции: 15-20

Продукти
Приготвяне

Палачинките са една от най-любимите закуски за всеки. Гарнирани по желание с течен шоколад, мед, захар, сладко, сметана, плодове или пък солени – с майонеза, кашкавал или сирене – те са идеалната закуска за неделя сутрин, когато цялото семейство е заедно или пък специалитет за посрещане на гости на следобедно кафе или десерт към основно хранене.
Някои хора се страхуват от палачинките и считат, че те са трудни за приготвяне. Истината е точно обратната – всеки може да ги приготви. Стават бързо и лесно!

Приготвяне:
В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното и бакпулвера. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1-2 супени лъжици олио.
Загрейте тигана. При тефлонов тиган можете да не използвате мазнина.
Поставете около един черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката. Обърнете с помощта на дървена шпатулка. След като връхчетата зарозовеят и се повдигнат, палачинката е готова.
Гарнирайте по желание.
Добър апетит!

Снимка: istock

* * *

Пълнени палачинки
Палачинки
Великденска палачинкова торта
Печена палачинка

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
simona ( преди 11 години )
da naistina sa vkusni az syshto gi probvax no s gazirana voda ne sam gi probvala.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Yoan ( преди 11 години )
аз вместо мляко сложих вода и вместо 2 чаши брашно, една и половина и станаха супер. А вместо на ръка ги бърках с миксер. Стават повече от 8.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 616 rate down comment
neli i kristi ( преди 11 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
Васил ( преди 11 години )
И аз я пробвах, като освен брашно добавих и малко 1 с л захар. Става супер. Брашното беше за баница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Снежана ( преди 11 години )
Палачинките стават супер, но с по-малко брашно и щипка сода. Току що си ги хапнахме и сме много доволни ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Добри ( преди 11 години )
Много добре се получиха макар, че аз хич не спазих пропорцията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Дани ( преди 11 години )
11 rate up comment 1 rate down comment
Petar ( преди 11 години )
Tazi recepta e prosto unikalna ....edna sutrin se 4udih kakvo da zakusq i namerih tazi recepta mnogo e lesno daje i za men!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
данаил ( преди 11 години )
стават наистина добре! само дето стават пове4е от написаното биж казал порци а не 8 броя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Йонислава ( преди 11 години )
ей пробвах един път и ми станаха...супер..мерси много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар