Меню

Класическа рецепта за палачинки

7 януари 2009 | 11:44 | Аз жената
4 от 281 гласа
лесно
Добави в любими
2 яйца
около 2 чаши пр. мляко (400 мл)
около 2 чаши брашно
щипка сол
олио 2-3 суп. лъжици
30 мин

  • Порции: 15-20

Продукти
Приготвяне

Палачинките са една от най-любимите закуски за всеки. Гарнирани по желание с течен шоколад, мед, захар, сладко, сметана, плодове или пък солени – с майонеза, кашкавал или сирене – те са идеалната закуска за неделя сутрин, когато цялото семейство е заедно или пък специалитет за посрещане на гости на следобедно кафе или десерт към основно хранене.
Някои хора се страхуват от палачинките и считат, че те са трудни за приготвяне. Истината е точно обратната – всеки може да ги приготви. Стават бързо и лесно!

Приготвяне:
В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното и бакпулвера. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1-2 супени лъжици олио.
Загрейте тигана. При тефлонов тиган можете да не използвате мазнина.
Поставете около един черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката. Обърнете с помощта на дървена шпатулка. След като връхчетата зарозовеят и се повдигнат, палачинката е готова.
Гарнирайте по желание.
Добър апетит!

Снимка: istock

* * *

Пълнени палачинки
Палачинки
Великденска палачинкова торта
Печена палачинка

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
veni ( преди 11 години )
3 rate up comment 1 rate down comment
Гергана ( преди 11 години )
Две чаши брашно са много.Тестото става гъсто, а палачинките дебели.Около чаша и половина брашно е добре.Трябва да се направи тестото веднъж, два пъти и по - нататък да се прави на око.Да се сложи и ванилия за по-добър аромат.Аз съм разбърквала яйцата цели и пак стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
Zlatka ( преди 11 години )
te stavat mnogo vkusni krexki samo s mliako i soda karbonat.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 63 rate down comment
Марийка ( преди 11 години )
Ако нямате газирана вода, в брашното добавяте "щипка" сода за хляб. Добре е яйцата да разбивате отделно жълтъци от белтъци , като белтъците прибавяте накрая. Така приготвеното тесто за палачинките става по - пухкаво и те по-вкусни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 41 rate down comment
Ивелина ( преди 11 години )
Ако нямате прясно мляко ,може да го замените с газирана вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар