Меню

Чийзкейк с тиква за Петковден

13 октомври 2025 | 10:28 | Мария Василева
средно
Добави в любими
Снимка: iStock
90 мин.

  • Порции: 12

Този чийзкейк с тиква е вкусен сам по себе си, но е и изключително впечатляващ, когато добавите малко карамелен сос и бита сметана с ром. Това е перфектният празничен (а защо не и делничен) десерт за Петковден, който ще отбележим на 14 октомври. Вижте как да си го приготвите. 

Вкусен тиквен чийзкейк

Продукти
Приготвяне
  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Пасирайте бисквитите в кухненски робот, докато се образуват фини трохи.
  3. В средно голяма купа разбъркайте съставките за кората – трохите от бисквити, захарта, канелата и разтопеното масло.
  4. Прехвърлете в тава с подвижен ринг и използвайте голяма лъжица, за да притиснете трохите към дъното на тавата и печете на 175 градуса за 8 минути. Извадете от фурната и охладете до стайна температура. 
  5. *Приготвяне на чийзкейк с тиква:
  6. В купата на миксера с приставката за бъркалка разбийте омекналото крема сирене и кафявата захар на средна скорост, докато сместа стане лека, пухкава и без бучки (5 минути), като изстържете купата веднъж, за да сте сигурни, че няма парченца крема сирене.
  7. В отделна купа, с помощта на тел, разбъркайте тиквеното пюре, яйцата, заквасената сметана, брашното, подправките за тиквен пай, солта и екстракта от ванилия.
  8. Разбъркайте добре.
  9. Добавете тази смес към плънката от крема сирене и продължете да разбивате на ниска скорост, само докато се смеси добре, като изстържете купата, ако е необходимо.
  10. Прехвърлете плънката в предварително изпечената и охладена кора, след което почукайте с тавата по плота, за да освободите въздушните мехурчета. Поставете форма за хляб, наполовина напълнена с гореща вода (парата помага за предотвратяване на пукнатини), и чийзкейка върху средната решетка и печете на 160 градуса за 50-60 минути или докато краищата се стегнат и се появи „клатушкане“ в центъра на 7,5 см от чийзкейка, когато разклатите формата. Изключете фурната и подпрете вратата отворена с дървена лъжица за 30 минути, за да се охлади бавно. 
  11. Охладете и сервирайте
  12. След като чийзкейкът е изваден от фурната, прокарайте нож по краищата на формата (спомага за освобождаване на напрежението), след което охладете върху решетка до стайна температура; около 2 часа.
  13. Увийте в пластмасово фолио и охладете в хладилник за поне 4 часа или за една нощ.
  14. За сервиране внимателно извадете охладения чийзкейк от формата с подвижен поднос, нарежете го на парчета и добавете желаните гарнитури. 
  15.  

Снимка: iStock

Да ви е сладко!

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай