Меню

Домашен картофен чипс

24 октомври 2025 | 05:30 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Домашен картофен чипс
40 мин.

  • Порции: 3-4

Обичате ли да хапвате чипс в компания на любими хора, на домашно парти, докато гледате филми? Днес в кулинарната ни рубрика  споделяме една рецепта за домашен картофен чипс. 

Продукти
Приготвяне
  1. Измийте добре картофите, като отстраните всички замърсявания. 
  2. Ако няма да приготвяте чипса с обелката на картофите, може да ги обелите. 
  3. След това с помощта на ренде „мандолина“ или друго, което реже картофите на фини кръгчета, ги нарежете. 
  4. Резените трябва да са с дебелина около 2 мм. 
  5. След като сте нарязали първия картоф, прехвърлете резените в купа със студена вода.
  6. Повторете този процес с останалите картофи. 
  7. Водата бързо ще помътнее поради нишестето в картофите, така че я сменете поне три пъти, преди да оставите резените да се накиснат за един час. 
  8. След това ги отцедете и прехвърлете върху чиста, суха кухненска кърпа. 
  9. Разпределете ги равномерно.
  10. Подсушете ги с кухненска хартия много добре. 
  11. Загрейте олиото в дълбока тенджера. 
  12. То трябва да е достатъчно като количество, за да се изпържат добре картофите. 
  13. Добавете част от картофените резени. 
  14. Пържете ги около 2 минути или докато станат златистокафяви. 
  15. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в тава, покрита с кухненска хартия. 
  16. След като мазнината от тях се отцеди, овкусете със сол и сервирайте. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай