Меню

Постен хляб „венец“

9 декември 2025 | 06:30 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Постен хляб „венец“
300 мин.

  • Порции: 10-12

Има разнообразни рецепти за хляб, които са много вкусни. Днес споделяме една рецепта от кулинарната ни рубрика за постен хляб „венец“, който се приготвя лесно. 

Продукти
Приготвяне
  1. В голяма купа комбинирайте сухите съставки. 
  2. Разбъркайте ги много добре. 
  3. В топлата вода разтворете меда или меласата. 
  4. Добавете я към сухите съставки. 
  5. Омесете хубаво тесто. 
  6. След това набрашнете леко плота и месете тестото няколко минути. 
  7. То трябва да е еластично, гладко и лепкаво, но не да лепне по пръстите ви. 
  8. Ако е твърде лепкаво, добавете още около 1 с.л. брашно. 
  9. Готовото тесто се слага в купа и се покрива със свежо фолио. 
  10. Остава се да втаса 4 часа, но на всеки час леко размесете тестото в купата. 
  11. Когато мине нужното време, премесете леко тестото. 
  12. Разделете го на две равни части. 
  13. Върху леко набрашнена хартия за печене сложете едната част.
  14. С ръце оформете кръг с диаметър отвън 22-25 см, а на дупката около 12-15 см. 
  15. С помощта на цедка леко поръсете отгоре венеца. 
  16. Накрая с кухненска ножица направете под ъгъл от 45 градуса разрези, така че да се получат тези красиви форми като на цвете. 
  17. Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса докато хлябът стане златистокафяв.
  18. Същото направете и с останалата част от тестото. 

Снимка:iStock

 

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай