Има разнообразни рецепти за хляб, които са много вкусни. Днес споделяме една рецепта от кулинарната ни рубрика за постен хляб „венец“, който се приготвя лесно.
Приготвяне
-
В голяма купа комбинирайте сухите съставки.
-
Разбъркайте ги много добре.
-
В топлата вода разтворете меда или меласата.
-
Добавете я към сухите съставки.
-
Омесете хубаво тесто.
-
След това набрашнете леко плота и месете тестото няколко минути.
-
То трябва да е еластично, гладко и лепкаво, но не да лепне по пръстите ви.
-
Ако е твърде лепкаво, добавете още около 1 с.л. брашно.
-
Готовото тесто се слага в купа и се покрива със свежо фолио.
-
Остава се да втаса 4 часа, но на всеки час леко размесете тестото в купата.
-
Когато мине нужното време, премесете леко тестото.
-
Разделете го на две равни части.
-
Върху леко набрашнена хартия за печене сложете едната част.
-
С ръце оформете кръг с диаметър отвън 22-25 см, а на дупката около 12-15 см.
-
С помощта на цедка леко поръсете отгоре венеца.
-
Накрая с кухненска ножица направете под ъгъл от 45 градуса разрези, така че да се получат тези красиви форми като на цвете.
-
Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса докато хлябът стане златистокафяв.
-
Същото направете и с останалата част от тестото.
Снимка:iStock
Как бихте оценили рецептата?